Εκδήλωση με θέμα την προσβασιμότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους

Θεματική εκδήλωση με θέμα «Αναπηρία και Καθημερινότητα», διοργάνωσε ο συνδυασμός της «Δημιουργικής Πρωτοβουλίας για το Δήμο Καλαμάτας» εχθές, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Στη θεματική εκδήλωση, κατά την οποία τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρέστησαν -μεταξύ άλλων- και έλαβαν το λόγο, συμμετέχοντας στην ανοιχτή συζήτηση, εκπρόσωποι σωματείων άτομα με αναπηρίες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Κύρια σημεία τοποθέτησης ήταν τα θέματα που άπτονται της βελτίωσης προσβασιμότητας, των ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας, της ενίσχυσης των υποστηρικτικών δομών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Τον συντονισμό της συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου Ν. Καραλής,  είχαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημιουργικής Πρωτοβουλίας για το Δήμο Καλαμάτας», Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Παπαευσταθίου και Μανώλης Χαλούλος.

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας και επικεφαλής της «Δημιουργικής Πρωτοβουλίας για το Δήμο Καλαμάτας», Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Σκοπός αυτής της θεματικής εκδήλωσης είναι να αποτελέσει την αφορμή στο να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Να ενισχύσουμε τις δράσεις, να βελτιώσουμε τις υποδομές, να κάνουμε την Καλαμάτα περισσότερο προσβάσιμη, περισσότερο φιλική για όλους.

Ως Δημοτική Αρχή σε μία περίοδο όπου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εξαιρετικά δύσκολες, και, θα μου επιτρέψετε να πω, πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω της υγειονομικής αλλά και της ενεργειακής κρίσης, καταβάλαμε μία μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στηρίζοντας δράσεις, πρωτοβουλίες, προτάσεις που ικανοποιούν καθημερινές ανάγκες αλλά και αιτήματα συλλόγων και φορέων ατόμων με αναπηρίες.  Διότι αυτό δεν αποτελεί απλώς καθήκον και υποχρέωσή μας, αλλά και μια ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση από μέρους μας.

Προσβασιμότητα και ίσες ευκαιρίες προς όλους.  Το να καταστήσουμε την πόλη μας φιλική, είναι κάτι το οποίο εκτός από δυναμικό είναι και εξόχως απαιτητικό. Είναι κρίσιμο όμως να κατατάσσεται η Καλαμάτα στις πόλεις εκείνες, που, τουλάχιστον, με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες.

Δεν είμαι εδώ για να ισχυριστώ ότι τα κάνουμε όλα τέλεια. Είμαστε εδώ όμως, συνεργαζόμαστε μαζί σας, ακούμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας και προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Καλαμάτα έχει τοποθετήσει ψηλά στις προτεραιότητές της τα ζητήματα προσβασιμότητας.

Πλήθος ραμπών, περισσότερες από 200 έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να κατασκευάζονται στην πόλη. Οδεύσεις τυφλών, διασφάλιση της προσβασιμότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών κτηρίων. Τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε και ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου και σε άλλα δημοτικά κτίρια.

Επίσης, στα σχολεία μας, έχουμε ήδη σε εξέλιξη έργα, τοποθέτηση ανελκυστήρα στο ΕΠΑΛ,  ενώ υλοποιήθηκε και ένα σημαντικό πρόγραμμα που αφορούσε την προσβασιμότητα σε σχολικές εγκαταστάσεις, καθώς και την κατασκευή τουαλετών για άτομα με αναπηρίες. Παρεμβάσεις μάλιστα για τις οποίες ο Δήμος Καλαμάτας απέσπασε χρυσό βραβείο στα Best City Awards 2023.

Ταυτόχρονα ως πόλη τοποθετούμε κάθε θερινή περίοδο μηχανισμούς seatrac, ώστε όσοι έχουν πρόβλημα κινητικότητας, να κάνουν αυτόνομα μπάνιο στη θάλασσα, ενώ υπάρχει και διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθούν τα μηχανήματα αυτά στην πόλη μας.

Αυξάνουμε τις θέσεις στάθμευσης των ατόμων με αναπηρίες στην πόλη, δημιουργούμε νέες θέσεις σε σημεία που μας έχετε εσείς υποδείξει, όπως πλησίον των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μπροστά μας δε έχουμε την υλοποίηση σπουδαίων έργων, στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων, με περισσότερο χώρο για όλους, με μεγαλύτερα πεζοδρόμιο, περισσότερο προσβάσιμα, καλύπτοντας σχεδόν όλο τον κεντρικό ιστό της πόλης, αλλά και μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής γειτονιάς.

Επιπλέον, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ικανοποιούμε ανάγκες στέγασης των σωματείων, λειτουργούμε δομές όπως το ΚΔΑΠμεΑ, το οποίο πρόσφατα απέκτησε, μέσω δωρεάς, διαμορφωμένο λεωφορείο ειδικό όχημα για μεταφορά των ωφελούμενων.

Στον προγραμματισμό υπάρχουν, βεβαίως και τρέχουν οι διαδικασίες για το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας καθώς και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις για τα ειδικά σχολεία, το νέο ειδικό δημοτικό και το νέο ειδικό γυμνάσιο – λύκειο, όπως επίσης και για μια ακόμη δέσμευση, που είναι η παιδική χαρά για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού  στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης.

Οι δράσεις είναι πολλές, ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η συνεργασία του Δήμου με τα Special Olympics Hellas που έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη τοπικού προγράμματος στην Καλαμάτα, και άλλες υποστηρικτικές δράσεις κυρίως ως προς την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Όπως επίσης, η υποστήριξη στη δράση προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, μέσω του προγράμματος ‘Αγησίλαος’ της ΕΣΑΜΕΑ.

Και φυσικά, μπροστά μας έχουμε και το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας, το οποίο εκπονείτε και δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει στον αστικό ιστό της πόλης.

Για εμάς, στη «Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας», ο άνθρωπος, οι ανάγκες που υπάρχουν, αποτελούν οδηγό και προτεραιότητά μας. Και αυτό υπηρετούμε ως Δημοτική Αρχή σήμερα, αλλά και ως αυριανή Δημοτική Αρχή για τα επόμενα χρόνια.

Θέλω να δεσμευτώ και να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εδώ. Με τα αυτιά μας ανοιχτά. Να συνεργαστούμε. Να βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Για εμάς δεν είναι απλά υποχρέωση, αποτελεί πολιτική μας επιλογή και προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όλο το χρόνο. Για μία φιλική Καλαμάτα, για την Καλαμάτα που όλοι θέλουμε».

Written by