λόγω εκτίναξης του κόστους των υλικών

Για διακοπή σημαντικών έργων στους Δήμους λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά κάνει λόγο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, με επιστολή του στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, επισημαίνει τις επιπτώσεις που έχει στην ομαλή υλοποίηση των έργων υποδομών που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα η εκτίναξη του κόστους κατασκευής τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνούν το 100%. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτηριακές υποδομές και μεταλλικά κτήρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα-οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%. Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Ο κ. Παπαστεργίου καλεί το υπουργείο Υποδομών «να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν στην εκτέλεση δημόσιων έργων. Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας». Επίσης ζητά «να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων».

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *