Ομαλά εξελίσσονται οι εξαγωγές θερμοκηπιακών προϊόντων

Θετικές είναι οι εξελίξεις στην εξαγωγική δραστηριότητα των θερμοκηπίων της Τριφυλίας όσον αφορά στα αγγούρια, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο απορρόφησης του προϊόντος από την αγορά.

Ο προϊστάμενος της τοπικής ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι η συγκομιδή έχει ξεκινήσει χωρίς απρόοπτα από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την πορεία των εξαγωγών προς Βουλγαρία, Ρουμανία και Ανατολική Ευρώπη.

«Έχουν φυτευτεί 1.050 στρέμματα με αγγούρια και η καλλιεργητική περίοδος ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου, για να περάσουμε στην επόμενη από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή ανά στρέμμα υπολογίζεται στους 22-23 τόνους. «Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν προγράμματα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και προσέχουν ιδιαίτερα, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα στα παραγόμενα προϊόντα και, έτσι, πιστοποιείται η διαδικασία παραγωγής, αφού λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα».

Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί κυμαίνονται από 1,10 ευρώ έως 1,30 ευρώ το κιλό, κάτι που περιλαμβάνει τρία έως τέσσερα αγγούρια.

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια των καρπουζιών, αυτή εξελίσσεται επίσης ομαλά, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς.

«Τα περισσότερα καρπούζια αυτήν τη χρονιά είναι στρογγυλά και λιγότερα “μπουκάλες”. Ο καιρός ήταν πολύ καλός, αλλά η έλλειψη βροχοπτώσεων ήταν ένα πρόβλημα, αφού δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφος η απαιτούμενη υγρασία που χρειάζονται τα φυτά», εξηγεί.

Φέτος φυτεύτηκαν περίπου 5.000 στρέμματα με καρπούζι και η πιθανολογούμενη παραγωγή είναι 35.000 έως 38.000 τόνους. Τέλος, η καλλιέργεια της ντομάτας βρίσκεται αυτήν τη χρονιά στα 1.300 στρέμματα και η πρώτη συγκομιδή θα γίνει στα μέσα Μαρτίου.

Written by