“Ο περιφερειάρχης δεν είναι υπάλληλος της κυβέρνησης”

Και προς τον υπουργό Βορίδη και προς τον υπουργό Σταϊκούρα αλλά και προς το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε μηνύματα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις που έκανε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

“Ένας υπουργός κατέβηκε και είπε ότι όποιος δεν κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι Νέα Δημοκρατία” σημείωσε ο Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος προφανώς στην κάθοδο του υπουργού Μάκη Βορίδη, σε εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού.

Ο περιφερειάρχης σχολίασε ότι ο ίδιος βρίσκεται 50 χρόνια στον ιδεολογικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο υπουργός που έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά βρίσκεται μόλις δέκα και αφού προηγουμένως είχε περάσει από άλλους ιδεολογικούς χώρους:

“Εγώ στον ιδεολογικό χώρο είμαι 50 χρόνια. Γιατί ο υπουργός, με δέκα χρόνια παρουσίας του στο χώρο, είπε ότι δεν είναι Νέα Δημοκρατία (όποιος δεν ψηφίσει την επιλογή που έχει γίνει). Εντάξει, να εξηγούμαστε. Εγώ δεν αλλάζω χώρους πολιτικούς, τι να πω, ότι είμαι αριστερός; Αφού δεν είμαι. Είμαι στον συγκεκριμένο χώρο. Προφανώς για τις επιλογές αυτές, όπως έγιναν και όπου έγιναν και το τι έγινε θα μιλήσουμε και με θάρρος μετά τις εκλογές. Εδώ είμαστε για να εκφράζουμε τη γνώμη μας δημόσια και αυτό έχουμε καθήκον να κάνουμε”.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ο περιφερειάρχης κ. Νίκας είπε ότι δεν θα πει την επιλογή που θα κάνει στην κάλπη, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως κάποιοι συνεργάτες του δεν θα εκλεγούν, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς (που τον χαρακτήρισε “αγαπημένο” συνεργάτη), ο οποίος ήταν παρών στις δηλώσεις του περιφερειάρχη, καθώς έγιναν στο πλαίσιο υπογραφής συμβάσεων για έργα της Περιφέρειας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Ακόμη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δήλωσε: “Με ενοχλεί πάρα πολύ να λέμε, ξέρω ‘γω, περιφερειάρχης που να συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Φαντάζομαι δεν εννοούν εμένα. Αλλά ο περιφερειάρχης δεν είναι υπάλληλος της κυβέρνησης. Να διορίσουν 13 περιφερειάρχες, γιατί δεν τους διορίζουνε; Έτσι δεν πρέπει να γίνει; Διορισμένοι, να είναι οι δικοί τους άνθρωποι. Ο περιφερειάρχης πρέπει να εκφράζει τον λαό ο οποίος τον ψήφισε. Ας πούμε, με έστειλαν στην Περιφέρεια προφανώς Νεοδημοκράτες και δεξιοί αλλά και πάρα πολλοί από το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά. Δεν θα γινόμουνα περιφερειάρχης τη δεύτερη Κυριακή εάν δεν είχα τη στήριξη ενός μέρους και του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς. Πως θα γινόμουν; Με ποιον τρόπο; Άρα τι συμπεριφορά έπρεπε να έχω;”.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε την Πυλία για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού, λέγοντας: “Προχθές επισκέφθηκε την περιοχή της Πύλου και των Γαργαλιάνων ο υπουργός Υποδομών, όπου είπε διάφορα και του στέλνω μια απάντηση σήμερα, γιατί μάλλον δεν ήταν επαρκώς πληροφορημένος για το τι κάνει η Περιφέρεια στη συγκεκριμένη περιοχή, στην Πυλία και στην Τριφυλία. Ένα έργο πάρα πολύ μεγάλο. Υπενθυμίζω ότι η Περιφέρεια δεν αρχίζει να υπάρχει από 1/1/2024, υπήρχε και πριν. (…)  Ένα μόνο θέλω να πω, ότι χωρίς την Περιφέρεια δεν θα γινόταν η παράκαμψη της Γιάλοβας. Η Περιφέρεια τη μελέτησε με 286.000 ευρώ, κίνησε τις διαδικασίες για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υπέβαλε το τεχνικό δελτίο και έκανε ό,τι μπορούσε με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υποδομών, με τον κ. Καραγιάννη, με τον κ. Καραμανλή και με την κυρία Γεράρδη για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου”.

Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας σημείωσε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση για το έργο της Περιφέρειας στην Πυλία και την Τριφυλία, ενώ μιλώντας για τον κ. Σταϊκούρα είπε ότι πρέπει να δώσει χρονοδιαγράμματα για τα έργα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας: “Εγώ ξέρω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μια υπόσχεση δύο χρόνων για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος-Τσακώνα. Υπάρχει μια υπόσχεση τεσσάρων χρόνων, ήμουνα παρών, για τα αρδευτικά στο Φιλιατρινό Φράγμα, το οποίο αδειάζουμε άρον άρον, κάνουμε μερική εκκένωση για να μην έχουμε καταστροφές. Υπάρχει μια υπόσχεση τεσσάρων ετών για το δρόμο Καλαμάτα-Μεθώνη, με τα προβλήματα οποία υπάρχουν. Σοβαρά προβλήματα και για το σιδηρόδρομο και για την χάραξη. Τέσσερα χρόνια υπόσχεση. Και υπάρχει εδώ και τρία χρόνια υπόσχεση για το Μιναγιώτικο φράγμα. Υπενθυμίζω ότι μέχρι 31/12/25 πρέπει να έχει λήξει η χρηματοδότηση που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτές είναι πάρα πολύ σοβαρές υποσχέσεις. Σκέφτομαι ότι καθυστερούν τα έργα, εντάξει και εμείς καθυστερούμε, αλλά κάποτε πρέπει να δοθούν χρονοδιαγράμματα και να γίνουν. Για την περιοχή μας υπάρχουν υποσχέσεις για τις οποίες πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δεν μπορούμε να λέμε κάθε φορά θα και θα και θα…”.

Written by