Φορτισμένο με συγκίνηση το μνημόσυνο
Συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από τις 8 Φεβρουαρίου 1944, όταν συμπατριώτες μας εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων στη Δυτική Παραλία.
Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, διοργανώθηκε τελετή μνήμης προχθές στο Κοιμητήριο Καλαμάτας από το Δήμο Καλαμάτας, τις Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και τους συγγενείς των θυμάτων.
Παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου τελέσθηκε το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια, στο κενοτάφιο έγινε επιμνημόσυνη δέηση και αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων (ο σχετικός κατάλογος αριθμεί 153 εκτελεσθέντες) και κατατέθηκαν στέφανοι. Κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Την εκδήλωση κάλυψε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Στο κενοτάφιο των εκτελεσμένων έκανε μια σύντομη γενική αναφορά στο γεγονός ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ενώ ζήτησε και μίλησε ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων, Παναγιώτης Μπαζιάνης, ο οποίος κάποια στιγμή λύγισε από τη συγκίνηση, όταν ανέφερε ότι τα παιδιά των ανθρώπων που εκτέλεσαν οι Γερμανοί δε γνώρισαν ποτέ τον πατέρα τους και δεν έμαθαν ποτέ τη λέξη αυτή.
Επίσης, αναφέρθηκε στους δωσίλογους που υπέδειξαν στους Γερμανούς ποια άτομα να εκτελέσουν., ενώ τόνισε ότι τους Γερμανούς τούς νίκησαν στον πόλεμο οι λαοί που αντιστάθηκαν, όπως ο ελληνικός και η Σοβιετική Ένωση με τους 25.000.000 νεκρούς. Είπε ακόμη ότι η Γερμανία οφείλει να επιστρέψει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο και να καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προξένησε, ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανέφερε επιπλέον, η Γερμανία εξακολουθεί να μισεί τους Έλληνες και γι’ αυτό στη σύγχρονη εποχή επέβαλε τα μνημόνια.
Τέλος ζήτησε από τον Γιώργο Φάββα, επειδή ο ίδιος φορτιστεί συγκινησιακά, να απαγγέλλει το “Σ’ έστησαν σε μια γωνιά”, του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία ακόμα της εκπροσώπου των οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης, του βουλευτή Περικλή Μαντά, των εκπροσώπων της παρατάξεων της αντιπολίτευσης Στάθη Σταματόπουλου, Μαρίας Οικονομάκου, Γιάννη Χριστόπουλου, Δημήτρη Φαββατά, Γιώργου Σωφρονά, Κώστα Τσαπόγα, Σταμάτη Μπεχράκη, Παναγιώτη Χειλά (υποψήφιος δήμαρχος), Μιχάλη Αντωνόπουλου, του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα, του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, της περιφερειακής συμβούλου Αντωνίας Μπούζα, του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων Κώστα Αλεξίου, του Θεόδωρου Μπρεδήμα, πρώην δημοτικού συμβούλου, ο οποίος πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του μνημείου των εκτελεσμένων στο παλιό στρατόπεδο, εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.