Ένας κινηματογραφικός θεσμός μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, ανοίγει την Παρασκευή την αυλαία του στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Θα προβληθούν συνολικά 91 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, θα παραστούν σκηνοθέτες που θα μιλήσουν με το κοινό, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις. Είναι το πρώτο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που ξεκινά στη χώρα και μάλιστα είναι φεστιβάλ με ταινίες που έχει επιλέξει το ίδιο το κοινό. Για το φεστιβάλ μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Κυριάκος Λιαράκος και η καλλιτεχνική σύμβουλος, Αντωνία Πτερνέα…

“Αυτό το Φεστιβάλ γεννήθηκε μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που έχει συμπληρώσει εννιά χρόνια. Υπήρξε η ανάγκη να προσθέσουμε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ταινίες μικρού μήκους, που αποδείχτηκε ότι ήταν πολλές και έτσι προχωρήσαμε στην δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας”, σημείωσε ο Κυριάκος Λιαράκος.

“Είναι το πρώτο, θα έλεγα το μοναδικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στην Ελλάδα. Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους υπάρχουν πολλά, αλλά φεστιβάλ αποκλειστικά για ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, δηλαδή με διάρκεια μέχρι 30 λεπτά, δεν υπάρχει άλλο” πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο οποίος ακόμη είπε: “Το Φεστιβάλ έχει πολλές πρωτοτυπίες για την Ελλάδα. Λειτουργεί σε μηνιαία βάση. Δεχόμαστε υποβολές από τους σκηνοθέτες κάθε μήνα, τις προβάλουμε στο χώρο μας και το κοινό επιλέγει τις ταινίες που θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο πρόγραμμα. Το ξεκινήσαμε αυτό ίσως λίγο πειραματικά αλλά πέτυχε, ο κόσμος έρχεται 2-3 φορές το μήνα, βλέπει τις ταινίες και συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής”. .

Η Αντωνία Πτερνέα σημείωσε ότι θα προβληθούν 91 ταινίες, οι 68 είναι σε πανελλήνια πρεμιέρα, οι 40 είναι από νέους και πιο έμπειρους δημιουργούς, οι 30 από πρωτοεμφανιζόμενους, ενώ θα έρθουν περίπου 20 σκηνοθέτες που θα μιλήσουν με το κοινό για τις ταινίες τους.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις εννιά το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, με την ταινία για τον Ροβήρο Μανθούλη “Είχες δίκιο, ρε – Μια μικρή ιστορία”, του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου, ο οποίος θα παραβρεθεί.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις εννιά το βράδυ και η τελευταία ταινία που θα προβληθεί είναι η “Τί έγινε στο Μαγγανιακό (What Happened in Manganiako)”, της Αντωνίας Πτερνέα.

Αύριο, Πέμπτη, στο στέκι του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στο Ιστορικό Κέντρο, στην οδό Κουτσομητοπούλου 6, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση-αφιέρωμα στον γλύπτη Χρήστο Ρηγανά, ο οποίος είναι συνεργάτης του Φεστιβάλ και έχει φιλοτεχνήσει τα βραβεία.

Τέλος επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην Κύπρο, αφιέρωμα στην οικογένεια την Κυριακή από τις 10.30 το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με προβολές για σχολεία την Παρασκευή και τη Δευτέρα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ” για σχολεία κ.ά

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *