Έχει πάει πίσω η καλλιέργεια πατάτας στη Μεσσηνία λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Υπήρξαν και κάποια προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες προφανώς και θα ρίξουν τις στρεμματικές  αποδόσεις.

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού της πρώιμης πατάτας κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα (με εξαίρεση κάποιες ποσότητες στα πρώτα στάδια συγκομιδής). Φέτος η αύξηση του κόστους καλλιέργειας είναι μεγάλη και όπως αναφέρουν οι παραγωγοί για να υπάρξει εισόδημα θα πρέπει η τιμή να είναι τουλάχιστον στα 50 λεπτά το κιλό.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «έχει μείνει πίσω η καλλιέργεια πατάτας στη Μεσσηνία λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι η κύρια συγκομιδής της πατάτας θα ξεκινήσει στις ημέρες του Πάσχα που περιμένουμε να έχει καλή ζήτηση. Πάντως τα στρέμματα καλλιέργειας είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι λόγω του αυξημένου κόστους».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κ. Ανδρέας Κρασσακόπουλος, «φέτος ήταν μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς πατάτας στη Μεσσηνία. Οι παραγωγοί που φύτεψαν το Νοέμβριο ξεπέρασαν τα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες και αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή από τα μέσα Απριλίου. Οι περισσότεροι όμως παραγωγοί έκαναν φυτεύσεις από το Δεκέμβριο και στις αρχές του 2022.

Σε αυτή την περίπτωση η καλλιέργεια πήγε πίσω λόγω παρατεταμένου χειμώνα. Επίσης μεγάλα προβλήματα έφεραν οι δυνατοί βοριάδες του Μαρτίου. Εκτιμώ ότι το Πάσχα δεν θα καταφέρουν να συγκομιστούν οι μεγάλες ποσότητες πατάτας στην περιοχή. Οι εκτάσεις πάντως είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Το κόστος καλλιέργειας πολύ υψηλό και οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι από τις ελληνοποιήσεις αιγυπτιακής πατάτας που γίνονται τα προηγούμενα χρόνια».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *