Ουδείς προσπαθεί να καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Την αντίδραση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) προκάλεσε η ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» για την «παγκόσμια κατοχύρωση για την «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ», χαρακτηρίζοντάς την ανακριβή αλλά και ότι «δημιουργεί υποψίες την χρονική στιγμή της δημοσίευσης του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην έκφραση που επακριβώς αναγράφεται ως εξής «…σε πείσμα όσων επιχειρούν με κάθε μέσο την κατάργηση/καταστρατήγηση …» αναφερόμενο στην ΠΟΠ » Ελιά Καλαμάτας «/PDO «Elia Kalamatas».

Όπως επισημαίνει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ «είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει/καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas». Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η Aπόφαση 1773/251445/2.9.2022 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και «Απόφαση Γεωργαντά» , η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,7% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά 250+ εκατ . ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»/»PDO Elia Kalamatas». Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική».

Σημειώνει δε, ότι «η μεγαλύτερη ποσότητα που εξήχθη από το 1996 που αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεράσει τους 247 τόνους ή το 0,30% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας «Καλαμών /Καλαμάτα»  με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» (80.000+ τόνοι). Επομένως δεν είναι καθόλου κατανοητό από το παραπάνω άρθρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» ποιο είναι το συμφέρον όλων αυτών που απεργάζονται την δήθεν κατάργηση/καταστρατήγηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», μιας ονομασίας που δεν πουλάει!!! Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αντιμετωπίζει και τους δύο εμπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών «Kalamata olives» και ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», ως εθνικά προϊόντα, ανάλογα βέβαια με την σπουδαιότητα που παρουσιάζει ο κάθε ένας εμπορικός τύπος: Μετά τα παραπάνω διαχειριστικά στοιχεία, όπως τονίζει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ προκύπτει εύλογα το ερώτημα: «Δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με Διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους 80.000+ τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives», καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από το 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και να πιστεύουν ότι τους «πνίγει και το δίκιο»; Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει η πλευρά τον Μεσσηνίων πώς έγινε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» όπως αναφέρεται στο άρθρο. Μήπως από τις ελάχιστες ποσότητες εξαγωγής του προϊόντος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία ούτε οι ίδιοι αμφισβήτησαν ποτέ;».

Written by