«Μαύρος» απολογισμός για την περιφέρεια Πελοποννήσου

Μια περιφέρεια που παραμένει φτωχή και ουραγός στην Ευρώπη, με προβλήματα στις υποδομές, που δεν έχει λύσει αυτονόητα ζητήματα, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.

«Είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με παγκοσμίως γνωστά μνημεία, με στρατηγική θέση στον ευρωπαϊκό χώρο, με φυσικό κάλλος, με εξαιρετικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής -και παρ’ όλ’ αυτά είμαστε μια φτωχή περιφέρεια, με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, μια περιφέρεια που οι νέοι της φεύγουν», σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», που -σε συνεργασία με την Περιφέρεια- διοργάνωσαν την Τρίτη (19/9) στην Καλαμάτα οι εφημερίδες «Ελευθερία» και «Πελοπόννησος» και η Synedra Events.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και διαθέτει -όπως είπε- κορυφαία συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραμένει στις τελευταίες θέσεις των δεικτών:

«Έχουμε ως Περιφέρεια σοβαρά ζητήματα με τις υποδομές, είμαστε μακριά από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Αναφέρω, μεταξύ άλλων, το κακό οδικό δίκτυο -ακόμα μετά και από 5 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης η Πελοπόννησος δεν έχει δρόμους. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι εγκαταλελειμμένο και σε αχρηστία ενώ αποτελεί κρίσιμη υποδομή. Η άρδευση είναι προβληματική, δεκάδες έργα με χρόνιες καθυστερήσεις, μένουν μισά και κάποια έχουν γίνει ανέκδοτο. Οι λιμενικές μας υποδομές είναι ακόμα χωρίς προδιαγραφές. Τα νοσοκομεία μας υποβαθμισμένα. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με διεσπαρμένες, για πολιτικούς λόγους, τις σχολές και τις εγκαταστάσεις τους σε όλους τους νομούς. Ελλειμμα καινοτομίας, είμαστε από τις τελευταίες Περιφέρειες στην Ευρώπη -έχουμε ξεκινήσει πάντως ως περιφερειακή Αρχή συνεργασία με Πανεπιστήμια και Επιμελητήρια, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, για να αλλάξει η κατάσταση αυτή» ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. «Αγωνιστήκαμε ως περιφερειακή Αρχή και επιτύχαμε 95% απορρόφηση των πιστώσεων του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά για ποια έργα τελικά και πόσο αυτά συμβάλουν στην ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε ο κ Νίκας.

Written by