Αγρότες: Ξέμειναν από εργάτες τα ελληνικά χωράφια

Έντονο αναβρασμό στις τάξεις των αγροτών ανά την επικράτεια προκαλεί η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικών χεριών, κάτι που, όπως λένε, έχει οδηγήσει τόσο σε ραγδαία εκτόξευση των μισθών των εναπομείναντων όσο και σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής, που εντέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή. Χαρακτηριστικό της σημασίας του ζητήματος είναι ο αριθμός των ατόμων που φέρεται να λείπουν από τα ελληνικά χωράφια, με τους συνδικαλιστές του κλάδου να κάνουν λόγο για «τρύπα» άνω των 25.000 εργατών. Ήδη, μάλιστα, οι απασχολούμενοι στη γη συντονίζονται πανελλαδικά προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις, βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Με αφορμή το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, αγροτικοί σύλλογοι από την Κρήτη και τη Μεσσηνία έχουν ήδη αποστείλει επιστολές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το Νομό Ηλείας, χρειάζονται γύρω στους 6.000 εργάτες, ενώ – στα χαρτιά – υπάρχουν περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Μιχάλη Πλαστουργό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Αγγελής Κοροβίλας, αναφέρει στα ΝΕΑ πως αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι διαθέσιμοι εργάτες στερούνται εγγράφων και δεν εφικτό να τους «νομιμοποιήσουν». «Έχουμε κάνει αιτήσεις για να έρθουν μετακλητοί εργάτες γης από Ινδία και Πακιστάν και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Προσωπικά εγώ χρειάζομαι 15 άτομα και έχω μείνει με πέντε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή της Τριφυλίας χρειάζονται γύρω στις 4.500 νόμιμους εργάτες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που δούλευαν στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν για την Ισπανία και την Ιταλία. Επιπλέον, ο Αγγελής Κοροβίλας καταγγέλλει πως «υπάρχουν καταγγελίες εργατών για πρεσβείες στις οποίες αν δεν πληρώσουν κάποιο ποσό οι ίδιοι οι εργάτες που έχουν προσκληθεί, δεν τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ασημάκης Ντεμερούκας, αναφέρει πως χρειάζεται αλλαγή του πλαισίου ώστε να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν μείνει θερμοκήπια αφύτευτα, ενώ ο καρπός ελιάς συγκομίστηκε, αλλά σε δεύτερο χρόνο με συνέπεια την απώλειες στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. «Το ζήτημα δεν είναι οι εργάτες να έρχονται για έξι μήνες και να τους κάνουμε μια πρόσκληση στα τυφλά. Θέλουμε οι εργάτες να βγάζουν βίζα, να έχουν ονοματεπώνυμο, λευκό ποινικό μητρώο και να γνωρίζουμε ότι είναι υγιείς. Αυτό έκανε η Ιταλία και κατάφερε να τους πάρει όλους» λέει.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για πιέσεις και από πλευράς των εργατών σε ό,τι αφορά τα ημερομίσθια και το ωράριο εργασίας.

«Μας εκβιάζουν στην ψύχρα» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, εξηγώντας πως το μεροκάματο έχει φτάσει πλέον στα 50 ευρώ, ενώ κανονικά είναι 32 ευρώ. Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και στη στέγαση των εργατών γης, κατά τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών. Όπως αναφέρει, ο εργοδότης μπορεί να τους νοικιάσει ένα σπίτι ώστε να μείνουν και αυτοί με δική τους πρωτοβουλία επιλέγουν να επινοικιάσουν τον χώρο σε άλλα… 15 άτομα. «Εγώ σε ένα σπίτι 50 τετραγωνικών φιλοξενώ δύο εργάτες. Τώρα αν κάποιοι με δική τους απόφαση βάζουν 10 άτομα, είναι δικό τους θέμα» λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Γαϊτάνης.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *