«Χωρίς προστασία το Κάστρο Καλαμάτας – Σοβαροί κίνδυνοι από κατολισθήσεις»

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα φαινόμενα κατολισθήσεων και ρηγματόσεων των τειχών, απετέλεσαν την αφορμή για την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την συνυπογραφή της τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου.

Σύμφωνα με εκτενή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν κατολισθήσεις και φαινόμενα καταπτώσεων με άμεση συνέπεια στην στατικότητα των τειχών, αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα στις παρυφές των τειχών που δημιουργούν επικίνδυνες ρηγματώσεις σε οικίες πέριξ του κάστρου, δεν αντιμετωπίζονται και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για γενικευμένες καταστροφές στο εμβληματικό κάστρο αλλά και τις γύρω κατοικίες.

Ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει παράλληλα στην ερώτηση του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ από εθνικούς πόρους τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης του Κάστρου και τη μελέτη φωτισμού του μνημείου.

Παρά τις δηλώσεις όμως της Υπουργού Πολιτισμού το 2020 για επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η προσβασιμότητα συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες στον χώρο και η υλοποίηση των έργων φωτισμού, κανένα από τα παραπάνω έργα δεν υλοποιείται. Κατόπιν των παραπάνω ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού:

1. Θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και αρμόδιων εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξακριβωθούν και αντιμετωπισθούν  τα επικίνδυνα φαινόμενα καταπτώσεων και ρηγματώσεων των τειχών του Κάστρου Καλαμάτας;

2. Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων για την προσβασιμότητα συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες και των έργων φωτισμού του Κάστρου Καλαμάτας;

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *