«Οι ζημιές στις καλλιέργειες θα πρέπει να αποζημιώνονται στο 100%»

«Οι ζημιές στις καλλιέργειες θα πρέπει να αποζημιώνονται στο 100%» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.

Στην ανακοίνωση αναγράφεται: «Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε, για άλλη μια φορά, ότι το καθεστώς εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι προβληματικό και εκτός τόπου και χρόνου. Στις 3 Ιανουαρίου ενημερωθήκαμε από άρθρα (και όχι από κάποια υπηρεσία) πως κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε ελαιώνες στη Μεσσηνία για να εκτιμήσει τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια από το γλοιοσπόριο. Ως Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών δε λάβαμε καμία ενημέρωση για κάποιον έλεγχο. Η Τριφυλία βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συγκομιδής της ελιάς, με τις ζημιές από γλοιοσπόριο και δάκο να είναι καταστροφικές ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου. Δυστυχώς, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε ως Ελλάδα, ως Μεσσηνία και ως Τριφυλία, καθιστούν αδύνατη την αντιμετώπιση εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα του εμπορίου.

Μόνη λύση για να σωθεί η ελαιοκαλλιέργεια θα ήταν η έγκαιρη συγκομιδή, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των ελαχίστων εργατών που βρέθηκαν φέτος στη Μεσσηνία για να μας συνδράμουν.

Η έλλειψη εργατών είναι ένα πρόβλημα που ως Σύλλογοι αναδεικνύουμε εδώ και ένα χρόνο, αλλά η Πολιτεία μάς γυρίζει διαρκώς την πλάτη. Οι καιρικές συνθήκες ήδη από το καλοκαίρι ήταν εχθρικές για τον αγρότη σε όλη την επικράτεια, συνεχίζουν να είναι και τώρα και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά κάθε εποχή θα είναι εχθρική και απρόβλεπτη στο εξής.

Απαιτούμε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να καταργηθεί η κράτηση του 15% από τις ζημίες στις καλλιέργειες. Μια κράτηση που μοναδικό σκοπό έχει να μειώσει το ήδη πενιχρό ποσό αποζημίωσης που θα λάβει τελικά ο παραγωγός. Οι ζημιές στις καλλιέργειες θα πρέπει να αποζημιώνονται στο 100%. Επίσης, απαιτούμε σοβαρό έλεγχο των ζημιών που έγιναν στην ελαιοκαλλιέργεια τον τελευταίο μήνα και δίκαιες αποζημιώσεις. Τέλος, ζητάμε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ τη σύσταση ειδικού τμήματος παρακολούθησης των ακραίων καιρικών συνθηκών και μεταβολών που ζημιώνουν την αγροτική παραγωγή.

Η κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή επηρεάζει τον Έλληνα αγρότη είναι ένα πρόβλημα σοβαρό και σύνθετο, που απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Ο Έλληνας αγρότης είναι αυτός που χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο από το μειωμένο εισόδημά του».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *