Στο… φουλ οι εξαγωγές ελιάς Καλαμών

Με μικροπροβλήματα λόγω του βροχερού κατά τόπους καιρού προχωρά η συγκομιδής της ελιάς Καλαμών. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, πηγαίνοντας μέρος της σοδειάς για ελαιοποίηση και, φυσικό, το μεγαλύτερο κομμάτι στην αποθήκη. Όσον αφορά στην ποιότητα, το ρεπορτάζ αναφέρει μεγάλη μικροκαρπία κυρίως σε Λακωνία, Φθιώτιδα και Αρκαδία, εν αντιθέσει με την Αιτωλοακαρνανία και τη Μεσσηνία, όπου υπάρχουν και ορισμένα κτήματα τα οποία δεν έχουν διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές.

Το σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι πως η συγκεκριμένη ελιά έχει σταθερή ζήτηση, αν και το εμπόριο εμφανίζεται συγκρατημένο με τη δικαιολογία ότι ο καιρός κράτησε, οπότε θα μαζευτεί το μεγαλύτερο μέρος της ηρτημένης εσοδείας. Σημαντικό βήμα έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί για τη σταδιακή εκμηχάνιση της διαδικασίας της συλλογής και της διαλογής, που έχουν διευκολύνει αρκετούς αγρότες και έχουν μειώσει τα εργατικά κόστη.

Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός πως οι αυξημένοι ναύλοι δρουν αποτρεπτικά για τυχόν εισαγωγή παρόμοιας ελιάς από το εξωτερικό, καθώς για να έρθει εδώ το 200άρι από ανταγωνίστριες χώρες, τιμάται σήμερα παραδοτέο στην Ελλάδα στα 2,30 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών και τυποποιητής από την Τριφυλία, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Προς το τελείωμα είναι η συγκομιδή ελιών στην περιοχή μας. Υπάρχει φέτος καλή ποσότητα και στην περιοχή, επειδή η πλειοψηφία των δέντρων είναι αρδευόμενα, έχουμε μεγάλα μεγέθη. Πάντως, πολλοί παραγωγοί πάνε τις ελιές Καλαμών στα ελαιοτριβεία για ελαιοποίηση λόγω υψηλής τιμής στο ελαιόλαδο.

Επίσης, οι παραγωγοί στην περιοχή δεν αποθηκεύουν τις ελιές, αλλά τις πουλάνε απευθείας από το χωράφι. Η πλειοψηφία των παραγωγών κάνει τη συγκομιδή με τα χέρια, γιατί έτσι μπορεί κάνει και επιλογή του καρπού. Με δονητικά μηχανήματα κάνουν τη συγκομιδή για το δεύτερο χέρι όσοι παραγωγοί τα διαθέτουν. Η ανώτερη τιμή παραγωγού που είχαμε φέτος για τις ελιές Καλαμών ήταν τα 1,40 ευρώ το 200άρι. Πάντως οι περισσότεροι παραγωγοί πούλησαν κάτω από αυτό το όριο τις ελιές τους.

Οι μικρές συσκευασίες έχουν μια σταθερότητα στην αγορά. Τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί και αυτό σημαίνει ότι είναι αυξημένη η αξία του προϊόντος, αλλά η αγορά το έχει δεχτεί. Υπάρχει όμως μεγάλος ανταγωνισμός από τις άλλες χώρες κι αυτό φάνηκε στη διεθνή έκθεση τροφίμων Sial 2023 που έγινε στο Παρίσι.

 Το θέμα της ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτα είναι ένα λάθος στρατηγικής, όπως το αντιμετωπίζει το ΥπΑΑΤ. Σε κάθε κλάδο αγροτικής παραγωγής έχουμε τους παραγωγούς, τους έμπορους και το προϊόν. Ποτέ στην χώρα μας κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το προϊόν και πώς μπορεί αυτό να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Δεν έχει χαραχθεί καμιά στρατηγική στην ελιά Καλαμών. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει η ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ να γίνει Ελληνικό προϊόν. Υπάρχει ένα brand name και το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να το αξιοποιήσει».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *