Σημαντικοί ομιλητές στο πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Το πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Το 20ο Συνέδριο το διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων της Καλαμάτας και έχει τίτλο «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων».

Τα συνέδρια του Λυκείου των Ελληνίδων, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, καλύπτουν μία ευρεία θεματική, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνδεδεμένη με το λαϊκό πολιτισμό, και συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό συνέδρων από όλα τα παραρτήματα και τα γραφεία του Λυκείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον απόηχο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Συνέδριο θα εξετάσει τη διαδικασία διαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας ανάμεσα σε δύο πολιτισμικές παραδόσεις: από τη μία πλευρά εκείνης που συνδέεται με τον διαφωτισμό, τη νεωτερικότητα και τη Δύση και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στην «ελληνικότητα» και από την άλλη πλευρά εκείνης που συνδέεται με τις λαϊκές παραδόσεις από την περίοδο του Βυζαντίου και της οθωμανικής κυριαρχίας και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στη «ρωμιοσύνη».

Ανάμεσα σε πολλούς και σημαντικούς ομιλητές, το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους ως εισηγητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ομότ. Καθ. Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Το συντονισμό του όλου Συνεδρίου και της συζήτησης θα έχει η δημοσιογράφος και φιλόλογος, κα Βίκυ Φλέσσα.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *