Παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του “Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων” του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και της ιστοσελίδας www.fuelprices.gr, με στόχο την αποτελεσματικότερη σύγκριση των τιμών υγρών καυσίμων για όλα τα πρατήρια της χώρας, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, μέσω ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε στη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο βουλευτής, το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό κράτος ήδη «συλλέγει ουσιαστική και χρήσιμη πληροφόρηση» για τις τιμές των υγρών καυσίμων απευθείας από τα πρατήρια, γεγονός που θεωρητικά επιτρέπει την άμεση σύγκριση των τιμών και την εξοικονόμηση χρημάτων για κάθε καταναλωτή, όμως λόγω ξεπερασμένου σχεδιασμού και χρηστικότητας της ιστοσελίδας www.fuelprices.gr, το αποτέλεσμα είναι «ημιτελές» και «περιορισμένης αποτελεσματικότητας».

Κατά το Μεσσήνιο βουλευτή, παρότι το www.fuelprices.gr λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, «δεν έχει δεχθεί την παραμικρή ουσιαστική αναβάθμιση», γεγονός που το καθιστά με βάση τα σημερινά δεδομένα «δύσχρηστο» και «δυσλειτουργικό», με πρόχειρο και παρωχημένο σχεδιασμό, ασαφή πλοήγηση και κακή εμπειρία χρήσης όταν χρησιμοποιείται φορητή συσκευή, όπως κινητό τηλέφωνο ή ταμπλέτα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, το www.fuelprices.gr δυνητικά αποτελεί ένα «ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο», αφού ενδεικτικά για την Καλαμάτα «ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να εντοπίσει μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του diesel κίνησης, με διαφορές από πρατήριο σε πρατήριο, που φθάνουν μέχρι και πάνω από τα 30 λεπτά ανά λίτρο. Το σύστημα ήδη ενημερώνεται τακτικά με τις τρέχουσες τιμές όλων των ειδών καυσίμων και παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δημοτικό Διαμέρισμα με έγκυρο, διαφανή και άμεσο τρόπο.

 Εφόσον αναβαθμιστεί και βελτιωθεί η λειτουργικότητά του, κάθε καταναλωτής θα μπορεί γρήγορα και απλά να συγκρίνει σε “ζωντανό” χρόνο τις τιμές των πρατηρίων που τον ενδιαφέρουν και, κατά συνέπεια, να πραγματοποιήσει πληροφορημένες επιλογές προς όφελος της τσέπης του, βοηθώντας έμμεσα στην ευκολότερη αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας και στο γρήγορο εντοπισμό υπερβολικών αποκλίσεων στις τιμές των καυσίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης αγοράς».

Κατά τον κ. Μαντά, είναι απαραίτητο να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του www.fuelprices.gr, ώστε να καταστεί πολύ περισσότερο φιλικό προς το χρήστη, να διαθέτει εύκολη πλοήγηση, να παρέχει τη δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης πολλαπλών ειδών πληροφοριών, να ενσωματώνει λειτουργίες χάρτη και πλοήγησης και να εκμεταλλεύεται τις πρόσθετες δυνατότητες και λειτουργίες που παρέχουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *