Να υπάρξει εθνική πολιτική για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ
Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, “πετά το μπαλάκι” στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας μέτρα και σχέδιο για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Αναλυτικά σημειώνει: “Εκφράζουμε τον βαθύτατο προβληματισμό και την ανησυχία μας αναφορικά με τα μελλούμενα γύρω από την Ελληνική Ελιά Καλαμών και το Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μετά και την απόρριψη της προσφυγής στην όποια προβήκαμε από κοινού φορείς της Μεσσηνίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Μοναδικός μας στόχος ήταν να αποτρέψουμε τον εκφυλισμό τόσο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων, όσο βέβαια και την δυνατότητα Τρίτες Χώρες να διακινούν επιτραπέζια ελιά της ποικιλίας Καλαμών με την ονομασία Καλαμάτα Olives, εντός Ε.Ε.
Οι προσπάθειες μας κινούνται αταλάντευτα προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της προστασίας που παρέχουν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, με σεβασμό στην παράδοση, στην κουλτούρα, στην φήμη και την ιστορία των μοναδικών ποιοτικών παραδοσιακών αγροτικών μας προϊόντων.
Αναμένουμε άμεσα τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να ενημερωθούμε για το πλάνο της στήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ, για έναν ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και περιοχών, έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το μεγαλύτερο brand αγροδιατροφής της χώρας μας, αναβαθμίζοντας και προστατεύοντας μέσω της ενωσιακής νομοθεσίας, την καλλιέργεια και τους παραγωγούς, την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και το άνοιγμα νέων αγορών μέσω συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
Θεωρούμε μακροπρόθεσμα εθνικά επιζήμια την απόφαση της εξομοίωσης της προστατευόμενης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού ΚΑΛΑΜΑΤΑ με την ονομασία ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
Καλούμε για πολλοστή φορά τους φορείς να ομονοήσουν και συντεταγμένα να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της προστασίας και όχι της εκχώρησης και απελευθέρωσης της χρήσης της ονομασίας.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αλλά και όλες τις προσπάθειες υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου που θα το αναβαθμίζει στη παγκόσμια αγορά, θα ενώνει και δεν θα διχάζει τους Έλληνες παραγωγούς και τυποποιητές, που μοχθούν ειδικά μέσα στις σημερινές αντίξοες οικονομικά συνθήκες.
Η πολιτιστική μας κληρονομία και η υπεραξία χτίζεται πάνω στα θεμέλια των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων και στην παγκόσμια προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας. Στις ίδιες αξίες επενδύει ολόκληρη η Ευρώπη με την στρατηγική της, οφείλει και η Ελλάδα άμεσα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση”.