Πάνω από τέσσερις στις δέκα δημόσιες συμβάσεις ανατίθενται ύστερα από διαδικασίες στις οποίες υπήρχε μόνο μία προσφορά, ενώ ακόμη και όταν υπάρχουν πάνω από μία προσφορές ο μέσος όρος ανά διαδικασία είναι μόλις 2,6 συμμετέχοντες.
Τα αποκαλυπτικά αυτά ευρήματα περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και έρχονται να επιβεβαιώσουν –αν μη τι άλλο– ότι οι δημόσιες συμβάσεις, παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, παραμένουν «ανοιχτή πληγή» για τα δημόσια έσοδα, αλλά και πηγή διαφθοράς και διαπλοκής και φυσικά στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
Μάλιστα, αν και σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση απευθείας αναθέσεων, εμφανίζει την ίδια ώρα μεγάλο ποσοστό συμβάσεων στις οποίες έχει γίνει κατάτμηση –κάτι που συχνά υποκρύπτει «μοίρασμα» της αγοράς και απευθείας αναθέσεις– και πολύ χαμηλό ποσοστό δημοσίευσης συμβάσεων στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες συμβάσεις, γνωστή ως TED (Tenders Electronic Daily). Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην καθυστέρηση από τη λήψη της απόφασης για μια σύμβαση μέχρι την ανάθεσή της.