Δικαίωση για τους φοιτητές Γεωπονίας σε 13 τμήματα, πρώην ΤΕΙ
Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών σε 13 τμήματα Γεωπονίας (πρώην ΤΕΙ) σε 7 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο δεκαήμερο, με τελευταία και πιο σημαντική κίνηση, τη μαζική παραίτηση των καθηγητών στο τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα. Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», οι προτάσεις τους εισακούστηκαν.
Έτσι, δύο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η τροποποιημένη διάταξη, που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να κατατεθεί στο άρθρο 126 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ».
Το άρθρο αυτό αφορά στα αρρύθμιστα, μέχρι σήμερα, επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αυτών των σχολών, οι οποίες μετασχηματίσθηκαν σε ΑΕΙ το 2018 και 2019. Πλέον, τα βασικά αιτήματα φοιτητών και καθηγητών, ικανοποιούνται με τη συγκεκριμένη τροποποιημένη διάταξη.
Καταρχάς, το αίτημα για ονομαστικοποίηση και των 13 τμημάτων Γεωπονίας, γίνεται δεκτό, και πια, τα τμήματα δεν περιγράφονται με τρόπο γενικό σε μια υποπαράγραφο, κάτω από τα ήδη θεσπισμένα δηλαδή επαγγελματικά δικαιώματα των «παραδοσιακών» τμημάτων Γεωπονίας στα Α.Ε.Ι (Αθήνας, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο κ.τ.λ). Το ότι τα τμήματα περιγράφονται ένα προς ένα ονομαστικά, κατοχυρώνει εφάπαξ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ».
Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι η εξής: πιστοποίηση των σχολών από την ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Εντός δύο μηνών, πρέπει να έρθει η γνωμοδότηση του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), η οποία όμως δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Κοντολογίς, σε δύο μήνες από τώρα θα έρθει η τελική ΚΥΑ, της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών των εν λόγω σχολών.