“Να επιστρέψουν άνευ όρων”, “δεν μπορούμε να μιλάμε για δάνεια”
Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν χωρίς όρους και δάνεια, είναι η θέση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ο οποίος, εκτός από διευθυντής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, είναι μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως…
“Φυσικά πρέπει να επιστρέψουν άνευ όρων και χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει κάποιο θέμα, κάποιο ζήτημα κυριότητας εκ μέρους των Άγγλων, που τα διεκδικούν. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δάνεια κατ αρχάς, έχω γράψει και στο παρελθόν ενάντια σε αυτή την άποψη, που έχει διατυπωθεί και παλαιότερα, να τα δώσουν σαν δάνειο, σαν ένα έργο που θα μας το στείλουν σε ανταλλαγή άλλων έργων που θα στείλουμε εμείς εκεί”, είπε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, μιλώντας το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή “Πρωινές διαδρομές” με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Ο κ. Θέμελης εκτίμησε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα και σημείωσε ότι τα ανοίγματα που κάνει το τελευταίο διάστημα είναι “υποκριτικά”, εξαντλούνται στα λόγια και αποτελούν ίσως τον τρόπο με τον οποίο η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις που της ασκούνται.
Ο καθηγητής κ. Θέμελης υπογράμμισε ότι τα γλυπτά δεν αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη “δάνειο” γιατί “αυτά τα γλυπτά, τα ενσωματωμένα κάποτε στον Παρθενώνα, στα αετώματά του, είναι προϊόντα αρπαγής βίαιης από τον Λόρδο Έλγιν, έστω και αν είχε κάποιο φιρμάνι από τον Σουλτάνο ξέρω ‘γω της Κωνσταντινούπολης. Αλλά ο Λουζιέρι, βοηθός του, όταν τα κατέβασε προκάλεσε τρομερές ζημιές και ξέρουμε ότι ο κορμός του Ποσειδώνα, αυτός ο κολοσσιαίος, κατακερματίστηκε, έπεσε στο έδαφος από το ύψιστο των αετωμάτων”.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν μπορεί να υπάρξει win-win λύση ώστε τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα ο Πέτρος Θέμελης σημείωσε: “Δεν ξέρω αν μπορεί απόλυτα να ταιριάξει αυτή έκφραση win-win. Δεν είναι δυνατόν, γιατί εμείς τα διεκδικούμε και νομικά και ηθικά και εθνικά αυτά τα έργα τέχνης. Είναι για εμάς ένα ζητούμενο τρομερά σημαντικό και με πολιτικές διαστάσεις, όχι κομματικές για να αρχίσει κάποια αντιπαράθεση”.