Δράση για μαθητές με θέμα την ελιά
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς & Ελαιόλαδου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει κοινή δράση με το Δήμο σήμερα Παρασκευή, προκειμένου οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν την αξία του ιερού δέντρου της ελιάς.
Κατά την ελληνική παράδοση, σημειώνεται σχετικά, «με τη γέννηση ενός παιδιού φυτεύεται μια ελιά. Η ελιά και το παιδί θα μεγαλώσουν ταυτόχρονα και όταν το παιδί θα γίνει έξι (6) ετών, η ελιά θα δώσει τους πρώτους της καρπούς. Θα επιζήσει και θα βρίσκεται εκεί πολλές γενιές αργότερα για να θυμίζει τη συνέχεια και την εξέλιξη της ζωής.
Η δράση θα περιλαμβάνει τη δενδροφύτευση ενός ή δύο μικρών δέντρων ελιάς στο προαύλιο χώρο του κάθε Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Καλαμάτας.
Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα μέσω μίας ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί εντός σχολείου να “βαπτίσουν” τις ελιές τους σχολείου τους, δίνοντάς τους ένα όνομα, μέσα από μία λίστα ονομάτων που θα τους δοθεί.
Επιπλέον κάθε σχολείο, με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό, θα ενημερώνει αναλυτικά τους μαθητές για την ιστορία και την αξία του καρπού της ελιάς, για την παραγωγή προϊόντων (π.χ. ελιές, λάδι, καλλυντικά, θεραπευτικά προϊόντα), καθώς και παραπροϊόντων (π.χ. πυρηνόξυλο, πυρηνέλαιο, πυρηνοκάρβουνο, ζωοτροφές, λίπασμα).
Για το σκοπό αυτό θα δοθεί φυλλάδιο στους εκπαιδευτικούς και θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλα τα προϊόντα του δέντρου της ελιάς, προκειμένου να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση στους μαθητές τους.
Επίσης, σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ορίσουμε, ο επιστήμονας σε θέματα Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μάκιος Νάσος, θα επισκεφθεί ένα σχολείο που θα οριστεί, προκειμένου να κάνει μία παρουσίαση για το πώς το δέντρο της ελιάς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Εκτός από το θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η δενδροφύτευση, σκοπός είναι οι ελιές αυτές, μεγαλώνοντας εντός του σχολείου, να αποτελέσουν έναυσμα για την έναρξη των μαθημάτων για τις επόμενες γενιές μαθητών, αφού μετά έξι (6) χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές να συλλέξουν τους πρώτους καρπούς, να παράγουν ελαιόλαδο ή επιτραπέζιες ελιές, αλλά και να το ζήσουν βιωματικά, με επισκέψεις σε ελαιουργεία, πυρηνελαιουργεία και σε άλλες μονάδες επεξεργασίας των υπολειμμάτων του καρπού της ελιάς».