«Καμία δέσμευση για την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»
«Καμία απάντηση – κανένας σχεδιασμός – καμία δέσμευση για την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, μετά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής: «Δυστυχώς μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, άλλη μια ευκαιρία χάθηκε για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις. Και άλλη μια δυνατότητα σπαταλήθηκε ώστε να εξηγηθούν με επάρκεια οι λόγοι πίσω από την πρόσφατη απόφαση για χρήση του όρου “Καλαμάτα” ως συνώνυμου της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Ένα μόνο είναι βέβαιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης: κανείς δεν αντιλαμβάνεται γιατί ήταν υποχρεωμένη η χώρα μας να “δωρίσει” μια κατοχυρωμένη και προστατευμένη ονομασία και να την καταστήσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη.
Με τη σημερινή επίκαιρη ερώτηση αναδείξαμε τρία βασικά σημεία:
•Πρώτον, ότι για άλλη μια φορά οι υπηρεσιακές εισηγήσεις για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Διότι πρωτίστως δε βασίζονται σε τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια. Κυριότερα, όμως, δε διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι πέντε βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, προκειμένου να επιτραπεί η ευρύτερη χρήση μιας προστατευόμενης ονομασίας.
•Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός εθνικός σχεδιασμός για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με βάση την απόφαση. Έτσι ώστε να προστατευθεί η τιμή παραγωγού, να στηριχθούν τα ελληνικά προϊόντα έναντι των ξένων, να εκσυγχρονιστούν οι προδιαγραφές του ΠΟΠ προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να διευρυνθούν οι ελληνικές παραγωγικές δυνατότητες, εκμεταλλευόμενες την ισχυρή θέση της Ελλάδας λόγω κατοχυρωμένου ΠΟΠ στη συγκεκριμένη αγορά.
•Και τρίτον, ότι κάθε ξένος μεταποιητής από τη Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική μπορεί λόγω της απόφασης αυτής να διακινεί πλέον “ελιά Καλαμάτας” νόμιμα και χωρίς κανέναν περιορισμό, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε άλλη χώρα με την οποία η Ε.Ε. έχει εμπορική συμφωνία.
Σε όλα αυτά, δυστυχώς, δε δόθηκαν απαντήσεις, αιτιάσεις ή εξηγήσεις. Ούτε για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, ούτε για τους τρόπους που θα προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί, ούτε για τη διαφύλαξη μιας κατοχυρωμένης και προστατευόμενης ελληνικής ονομασίας που πλέον θα γίνει βορά στα χέρια κάθε εμπόρου από κάθε άκρη του πλανήτη.
Και αντί για αυτά, ακούσαμε μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις για “διακινούμενες ποσότητες” και “τόνους προϊόντος”, για “προβλήματα στις εξαγωγές” και “επιτακτική ανάγκη» για άμεσες αποφάσεις και για “τεχνική συζήτηση” με τους αρμόδιους φορείς, των οποίων όμως οι εισηγήσεις αγνοήθηκαν παντελώς, όπως τεκμηριώνεται άλλωστε από τα σχετικά πρακτικά.
Μετά τη σημερινή συζήτηση η θέση μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Η διαφύλαξη και προστασία του ονόματος “Καλαμάτα” δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες και ταυτοτικό ζήτημα για τη Μεσσηνία. Αποτελεί και χρέος μας απέναντι σε κάθε Έλληνα παραγωγό, έμπορο και μεταποιητή. Έτσι ώστε να μπορεί να καλλιεργεί, να τυποποιεί και να διακινεί ένα πραγματικά ποιοτικό προϊόν, το οποίο να τιμά τη χώρα και την περιοχή που το γέννησε».