Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για τη συντήρησή τους…

Στην αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός για τη συντήρηση δημόσιων κατασκευών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή αυτές θα αρχίσουν να διαλύονται, υποδομές όπως γέφυρες, φράγματα και άλλα, προχώρησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός.

Μιλώντας στο PODCAST ΒΑΒΕΛ του Οικονομικού Ταχυδρόμου επισήμανε ότι πέραν των μηδενικών προϋπολογισμών συντήρησης, «δεν έχουμε δεδομένα, δηλαδή δεν ξέρουμε ποια έχουμε».

Όπως ανέφερε, το ΤΕΕ έκανε ένα σημαντικό έργο το οποίο είχε να κάνει με την καταγραφή τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Υποδομών και πρέπει ενημερωθούν Δήμοι, Περιφέρειες και υπουργεία, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη συντήρησής τους. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη.

Όπως αποκάλυψε, «μου είπε χαρακτηριστικά ένας περιφερειάρχης: Γιώργο, εγώ δε θα βάλω καμία υποδομή. Τι εννοείς του λέω; Δε θα δηλώσω καμία, μου λέει, γιατί άμα τις δηλώσω, θα πρέπει μετά μόλις δημιουργηθεί μια ζημιά, να πάω στα δικαστήρια. Αυτήν τη στιγμή δεν έχω χρήματα να το συντηρήσω, άρα γιατί να το δηλώσω;».

Ο ίδιος προτείνει να χωριστούν οι περιοχές ανά Περιφέρεια ή με όποιον άλλον γεωγραφικό τρόπο εκτιμά η κυβέρνηση, στη συνέχεια να βρει σε μια περιοχή ποια έργα δίνουν χρήματα, ποια κερδίζουν χρήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι αυτοκινητόδρομοι που ήταν παραχωρήσεις «και να πούμε: επεκτείνουμε για παράδειγμα τη σύμβαση παραχώρησης και παίρνεις μαζί και άλλα 10 έργα που δε δίνουν λεφτά να τα συντηρήσεις».

Written by