Εγκαταλείπεται (;) το οικόπεδο «10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Ανοιχτό ενδεχόμενο να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «10» του Κυπαρισσιακού κόλπου άφησε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη διοργάνωση στις 16 και 17 Απριλίου της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο ΒΗΜΑ, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, μεταξύ των δεσμεύσεων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης θα είναι και η δημιουργία δύο εθνικών πάρκων, εκ των οποίων το ένα θα περιλαμβάνει στο Ιόνιο τη θαλάσσια ζώνη της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, από την Κεφαλονιά έως τα Αντικύθηρα, ακολουθώντας νοητά τη γραμμή της ελληνικής τάφρου.

Εντός της συγκεκριμένης ζώνης, ωστόσο, περιλαμβάνεται και η έκταση της παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (3.421 τετραγωνικά χιλιόμετρα), το περίφημο μπλοκ «10».

«Το πάρκο είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε οικόπεδο εξορύξεων. Συνεπώς, ανάλογα με την εξέλιξη των αποφάσεων που θα πάρουμε για τους υδρογονάνθρακες και τις επιστημονικές μελέτες που θα προηγηθούν (σ.σ. για τη δημιουργία του πάρκου), θα δούμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο οικόπεδο», τόνισε ο υπουργός.

Written by