“Ναυμαχία” για την ιδιοκτησία της μαρίνας Καλαμάτας…

Τις προθέσεις του για το μέλλον της μαρίνας της Καλαμάτας έδειξε ο δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βασιλόπουλος, με τοποθέτησή του στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα θέμα για το οποίο ενώ υπάρχει υπουργική απόφαση παραχώρησή του στο Δήμο από το 2022,α ακόμη δεν έχει γίνει δυνατή η παραλαβή του.

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά από σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Σπύρου Χανδρινού, καθώς ζήτησε από τη δημοτική αρχή απαντήσεις για τη διαδικασία, που αφορά την παραλαβή της υποδομής. Ειδικότερα, ζήτησε ενημέρωση για το πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής της μαρίνας, αλλά και για το αν έχει ξεκινήσει ο Δήμος τη διαδικασία της χωροθέτησης της μαρίνας, τονίζοντας ότι αν γίνει νέος διαγωνισμός ανάθεσης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας χωρίς αυτή να έχει χωροθετηθεί τότε θα είναι σαν να τη δίνει τσάμπα ο Δήμος σε κάποια ιδιωτική εταιρία.

Απαντώντας στον κ. Χανδρινό ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι ο Δήμος ζητά τη μαρίνα, αλλά ακόμα δεν του έχει παραδοθεί, καθώς, όπως είπε «παίζεται ένα παιχνίδι με το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι αντιπροσωπεία του Δήμου με την αντιδήμαρχο Πιπίνα Κουμάντου, τη γενική γραμματέα Μαρία Νταμάτη και τον νομικό Χαράλαμπο Δημητρόπουλο το προηγούμενο διάστημα μετέβησαν στην Αθήνα και είχαν επαφές για το θέμα της χωροθέτησης της μαρίνας και του νέου διαγωνισμού. Στις επαφές αυτές, συνέχισε, συζητήθηκε και το θέμα “πως ο Δήμος μπορεί να πάρει στη λειτουργία του μαρίνα.

Προκειμένου να λυθεί το ζήτημα ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν δύο τρόποι, η διοικητική αποβολή και η αγωγή έξωσης. “Προσανατολιζόμαστε σε ένα από τα δύο και το επόμενο διάστημα θα ενημερωθείτε γιατί θα τρέξουν οι διαδικασίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι ο δήμος Καλαμάτας είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τις διαδικασίες, προκειμένου η μαρίνα να περάσει στα χέρια του.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της μαρίνας της Καλαμάτας τέθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο με έγγραφό του έχει ενημερώσει ότι “δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ή έγκρισης λειτουργίας για τον τουριστικό λιμένα – μαρίνα Καλαμάτας, διότι η υποβληθείσα αίτηση (σ.σ. του τωρινού εκμισθωτή) δεν συνοδεύεται από τα κατά νόμο αναγκαία στοιχεία για την έκδοση άδειας λειτουργίας της μαρίνας Καλαμάτας”. Το έγγραφο έχει συνταχθεί στο τέλος του 2022 και στον δήμο Καλαμάτας κοινοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023.

Εκτός από τις διαδικασία που θα εξελιχθεί, σχετικά με παράδοση της μαρίνας στον δήμο Καλαμάτας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το μέλλον της υποδομής. Ο κ. Βασιλόπουλος αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρος, καθώς τόνισε ότι ο δήμος Καλαμάτας θέλει μια «άλλη», μια «διαφορετική» μαρίνα. «Θα τρέξουμε τις διαδικασίες», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, δείχνοντας ότι το ζήτημα του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της υποδομής είναι στα άμεσα σχέδια του Δήμου.

Written by