Ολοκληρώνονται οι οριστικές μελέτες του Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη

Ολοκληρώνονται οι οριστικές μελέτες για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Εξετάζονται οι παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας, καθώς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στόχος να ξεκινήσουν τα πρώτα κατασκευαστικά έργα μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ypodomes.com και του Νίκου Καραγιάννη, «αυτό που προκύπτει είναι πως οριστικοποιούνται πολλές από τις μελέτες και ολοκληρώνονται και οι προτάσεις (επί των μελετών) από τον ανάδοχο που αφορούν τεχνικά ζητήματα ούτως ώστε να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η περίοδος των μελετών έχει υπολογιστεί σε περίπου ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – INTRAKAT που έχει αναλάβει το έργο ολοκληρώνοντας τις μελέτες προχωρά παράλληλα και σε επιπλέον κινήσεις όπως η χωροθέτηση των εργοταξίων, η πρόσληψη προσωπικού τόσο επιστημονικού όσο και τεχνιτών και εργατών ενώ θα απαιτηθεί και η μίσθωση μηχανημάτων έργων τόσο για τις εκσκαφές σε πρώτη φάση αλλά και για την πλήρη εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι απαλλοτριώσεις στο έργο καθώς ανάλογα με το πότε θα παραδοθούν οι χώροι στον ανάδοχο θα σημάνει και την τυχόν χρονική καθυστέρηση στα έργα. Οι απαλλοτριώσεις στο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη προχωρούν με τον νόμο 7α (αναγκαστική απαλλοτρίωση).

Για αυτό, μένει να δούμε πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις (καθώς θα πρέπει να συνοπολογιστεί και το φαινόμενο των αναβολών) για να οριστούν οι προσωρινές τιμές, να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στη συνέχεια να βγει το ΦΕΚ. Με αυτό το ΦΕΚ το Δημόσιο μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία απόδοσης του χώρου στον ανάδοχο. Εκεί ουσιαστικά θα δρομολογηθεί και η εναρξη του αρά και η ολοκλήρωση του έργου.

Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το στοίχημα είναι να μπει μπρος σε ένα ακόμα μεγάλο οδικό έργο. Μετά την έναρξη του flyover και του Μπράλος-Άμφισσα το Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη είναι το επόμενο στοίχημα όπως και το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας.

Written by