Στο «μικροσκόπιο» τα αρχεία του Βασιλιά Νέστορα

​Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την Τετάρτη, στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, το δίτομο έργο των Louis Godart και Anna Sacconi «Les archives du roi Nestor. Corpus des inscriptions en linéaire B de Pylos» (Τα αρχεία του Βασιλιά Νέστορα. Το σώμα των πινακίδων σε Γραμμική Β της Πύλου).

Οι δύο τόμοι και μία μονογραφία με την ίδια θεματική, του διακριμένου ακαδημαϊκού Louis Godart, αναφέρονται στις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Γραφής Β της Πύλου, όπως τις ερεύνησαν και τις κατέγραψαν οι δύο διαπρεπείς Ιταλοί αρχαιολόγοι.

Η υπουργός Πολιτισμού κατά την ομιλία της, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «πάνω από μισό αιώνα από την ανακάλυψη των επιγραφών της Γραμμικής Β στην Πύλο, ο Louis Godart έρχεται να συγκεφαλαιώσει, σε ενιαία έκδοση, το σύνολο του πινακίδων που βρέθηκαν σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, τα 3/4 των οποίων προέρχονται από τα Αρχεία του Παλατιού».

«Το δίτομο έργο», προσέθεσε η υπουργός Πολιτισμού «παρουσιάζει το σύνολο των διοικητικών εγγράφων της Πύλου σε Γραμμική Β», υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτή την έκδοση οι συγγραφείς ταυτοποιούν συστηματικά τους γραφείς, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, δίνουν πολύτιμες και νέες πληροφορίες για τη λειτουργία της ανακτορικής διοίκησης, ενώ «παρουσιάζουν πινακίδες με αλφαβητική σειρά». «Αυτό» ανέφερε η κα Μενδώνη «οδηγεί τους συγγραφείς στην αναχρονολόγηση των πινακίδων της Πύλου», που για τους αρχαιολόγους έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Το αν η πρόταση των συγγραφέων τελικά γίνει αποδεκτή», συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού «θα κριθεί στο μέλλον, μέσα από τον επιστημονικό διάλογο. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα σήμερα είναι ότι το έργο αυτό αποτελεί πλέον βιβλίο αναφοράς, στο οποίο υποχρεωτικά θα ανατρέχει κάθε μελλοντική έρευνα για τις επόμενες γενιές των Μυκηναϊκών Σπουδών».

«Το τεράστιο έργο και η αναθεώρηση της καθεστηκυίας άποψης την οποία προτείνει ο συγγραφέας», είπε καταλήγοντας η κα Μενδώνη «μας υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για τις Πινακίδες της Πύλου και τις Αιγαιακές Επιγραφές γενικότερα δεν έχει τελειώσει».

Written by