Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που έρχονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προκαλούν ερωτηματικά για το πώς θα είναι φέτος το καλοκαίρι, πόσο θερμό θα είναι κι εάν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σφοδρό κύμα καύσωνα. Ιδίως μετά το σχετικά ζεστό χειμώνα του 2023-2024 που βιώσαμε. Για την κατάσταση στην Ελλάδα και το τι έχουμε να αναμένουμε, μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κώστας Καρτάλης.

Ο κ. Καρτάλης επιβεβαίωσε μεν την τάση για πιο ζεστά καλοκαίρια και μάλιστα είπε ότι υπάρχει μια εκτίμηση για το καλοκαίρι του 2024 ότι ενδέχεται να είναι πιο θερμό.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ωστόσο, στην τοποθέτησή του κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να έχουμε άνοδο θερμοκρασιών, όπως στη Βραζιλία. Μπορεί ο κόσμος να ανησυχεί εύλογα και να ακούγονται αναφορές περί Σαχάρας και υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο ο κ. Καρτάλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι απαραίτητο οι πόλεις να θωρακιστούν με περισσότερο πράσινο, πιο θερμικά μονωμένα κτίρια, λιγότερη κυκλοφορία οχημάτων, μέτρα που δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Όπως υποστηρίζει, οι τουρίστες εξετάζουν και την ασφάλεια σε ακραία φαινόμενα πριν επιλέξουν τον τόπο των διακοπών τους.

Ο κ. Καρτάλης επεσήμανε ότι όσο πιο νότια, τόσο πιο επιθετικό είναι το πρόβλημα. Όσο πιο μεγάλη είναι η πόλη και πιο πυκνοκατοικημένη, τόσο πιο επιθετικό γίνεται το πρόβλημα και τόσο πιο ισχυρή είναι η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Written by