Επιτροπή κατά της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης

Μηχανισμό ελέγχου για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης φαρμάκων, τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), θεσμοθετεί το υπουργείο Υγείας.

Η σχετική ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπει τη σύσταση μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για την ευθύνη «να διαχειριστούμε τα χρήματα που με κόπο μαζεύει από την φαρμακευτική δαπάνη ο ελληνικός λαός, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα».

Όπως είπε, «η ανάγκη για φάρμακα διαρκώς μεγαλώνει, νέες καινοτόμες θεραπείες βρίσκονται διαρκώς κατά κανόνα εξαιρετικά κοστοβόρες και αν δεν βρούμε έναν τρόπο να μην γίνεται κατάχρηση όλων αυτών των νέων θεραπειών, πολύ γρήγορα δεν θα έχουμε να πληρώνουμε κανένα νέο φάρμακο».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι τα προβλήματα της έλλειψης φαρμάκων, σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται στην μεγάλη εκτόξευση του λεγόμενου clawback, που οδηγεί πολλές εταιρείες να μην θέλουν να πουλάνε φάρμακα στην Ελλάδα ή να αποσύρουν εντελώς φάρμακα από την ελληνική αγορά, για να αποφύγουν αυτή την μεγάλη επιβάρυνση.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συστήνεται μη αμειβόμενη επιτροπή ελέγχου των συγκεκριμένων φαρμάκων, η οποία απαρτίζεται από 15 μέλη -11 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, δύο φαρμακοποιούς του ΕΟΠΥΥ και δύο οικονομολόγους Υγείας- ώστε όταν ένας γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο, που δεν έχει έγκριση από τον ΕΜΑ και το συνταγογραφεί εκτός ενδείξεων, τότε η συνταγή αυτή να περνάει από την συγκεκριμένη Επιτροπή. Ο γιατρός, ο οποίος κάνει την συνταγογράφηση, οφείλει να αποδεικνύει στους συναδέλφους του γιατί πιστεύει ότι αυτό το φάρμακο πραγματικά πρέπει να χορηγηθεί στον συγκεκριμένο ασθενή κι εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι καλώς το έχει συνταγογραφήσει, τότε και μόνο να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Written by