Η διαδρομή η διαδρομή Αθήνας – Καλαμάτας θα κοστίζει 15 ευρώ

Τις νέες τιμές των διοδίων, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, δημοσίευσαν οι έξι παραχωρησιούχοι των εθνικών οδών στη χώρα μας. Όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο Υποδομών, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 7,5% –αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι από 13,95 σήμερα (αύξηση 7%).

Οι παραχωρησιούχοι προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσίευση των νέων τιμών των διοδίων μέσω καταχωρίσεων σε εφημερίδες ή ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα τους.

Δεν θα ισχύσουν αυξήσεις στην Αττική οδό και στην Εγνατία με την έναρξη του νέου έτους.

Οι μεγάλες αυξήσεις φέτος οφείλονται σε δύο παράγοντες: στην πολύ μεγάλη άνοδο πέρυσι του δείκτη τιμών καταναλωτή (με βάση τον οποίο υπολογίζεται η ετήσια αναπροσαρμογή στα διόδια) και στη μη επιβολή αύξησης την προηγούμενη χρονιά, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,6% σε σχέση με το 2022. Σ’ αυτή την αύξηση προστέθηκε το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022 –που ήταν 12%–, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 αποφασίστηκε να είναι 7,6%. Ωστόσο, οι τιμές των διοδίων στρογγυλοποιούνται (συνήθως προς τα κάτω) για πρακτικούς λόγους και επομένως με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν κάθε χρόνο οι τελικές τιμές.

Τα διόδια θα είναι αυξημένα και τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως συμφωνήθηκε, οι παραχωρησιούχοι θα «απορροφήσουν» ένα μικρό μέρος (το 2%) της αύξησης του 2023 (12%) και το υπόλοιπο θα επιβαρύνει τα διόδια του 2025 και του 2026 (θα προστίθεται 2% κάθε έτος στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή). Αυξήσεις δεν θα επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα διόδια της Αττικής οδού και της Εγνατίας.

Written by