Νέο χτύπημα στους πειρατές της συνδρομητικής τηλεόρασης
Ταυτόχρονη επιχείρηση σε δεκάδες περιοχές σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε, την περασμένη Παρασκευή, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση. Δεκάδες έρευνες έλαβαν χώρα σε οικίες, φυσικά καταστήματα, οχήματα και επιχειρήσεις σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότερα από 50 στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εντοπίστηκαν ψηφιακά και χειρόγραφα πελατολόγια χιλιάδων χρηστών με στοιχεία διεύθυνσης και αριθμούς κινητής, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, αριθμός ψηφιακών μέσων (υπολογιστές με παράνομα λογισμικά διαχείρισης πελατών, κινητά τηλέφωνα, παράνομοι αποκωδικοποιητές) και πληθώρα ψηφιακών χρηματικών συναλλαγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που χρειάστηκε πολλούς μήνες προετοιμασίας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, σχηματίστηκε ογκοδέστατη δικογραφία που σε βάρος 12 μελών της οργάνωσης, από τα οποία συνελήφθησαν τα 9, τα οποία «ξέπλεναν» μέσω εικονικών εταιρειών δεκάδες εκατομμύρια. Περιλαμβάνει ακόμη 43 άτομα-πελάτες της οργάνωσης, για παράνομη θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που είχε αποκομίσει η οργάνωση ξεπερνά τις -420.000- ευρώ. Συνολικά η ζημία σε βάρος των νόμιμων εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων ανέρχεται στα 2.240.000 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι μία μηνιαία συνδρομή παράνομου streaming κοστίζει 15-20 ευρώ, που μεταφράζεται σε διαφυγόντα έσοδα εκατομμυρίων για το κράτος και τις επιχειρήσεις. Οι εγκληματικές οργανώσεις του παράνομου streaming αποτελούνται από πυραμιδική εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους (servers – data centers, αρχηγούς, υπαρχηγούς, ταμίες και μεταπωλητές πολλαπλών επιπέδων), με στεγανή διαστρωμάτωση (τύπου μαφίας) και με δομή σκοτεινού διαδικτύου (dark web).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνέχεια της επιχείρησης, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες με παράνομους αποκωδικοποιητές που κατέληξαν στα σκουπίδια, δεδομένου ότι, σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών να βρεθούν και οι συνδρομητές.