Οι Έλληνες είμαστε λαός που αγαπάμε το τυρί και του έχουμε δώσει μόνιμο ρόλο στο καθημερινό τραπέζι, που πολλές φορές μπορεί να είναι και πρωταγωνιστικός. Σε κάθε περίπτωση, γεύμα χωρίς τυρί φαίνεται φτωχό, σαν κάτι να του λείπει.

Η ελληνική τυροκομική παράδοση είναι μακραίωνη και πλούσια, αφού σχεδόν κάθε περιοχή έχει το δικό της τρόπο να φτιάχνει τυρί. Στα ψυγεία των παντοπωλείων, δίπλα στην αγαπημένη φέτα, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον συναρπαστικό κόσμο της εγχώριας τυροκομίας.

Έμπειροι αλλά και νέοι τυροκόμοι παράγουν με γνώση και πάθος ενδιαφέροντα τυριά, πλουτίζουν τον τυροκομικό χάρτη της χώρας μας και σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν και εκτός συνόρων.

Τυριά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας με παράξενες παραδοσιακές ονομασίες που εκφράζουν την εντοπιότητα και γεύσεις που ανεβαίνουν πολλά επίπεδα.

Σε σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού LIFO μεταξύ των τυριών που αναφέρονται ως ιδιαίτερα και ποιοτικά είναι και η γραβιέρα Μεσσηνίας Αφοί Πετρόπουλοι από την Τυροκομική Μεσσήνης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ένα σκληρό τυρί που φτιάχνεται από 100% παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο προέρχεται από τα αιγοπρόβατα της περιοχής, γι’ αυτό με την πρώτη μπουκιά αποκαλύπτει αρώματα χόρτου. Γεύση ευχάριστα υπόγλυκη και επίγευση διακριτικά πικάντικη, με πλούτο αρωμάτων. Ωριμάζει για περίπου ένα χρόνο. Συνοδεύει πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

Written by