Διαφωνούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Ύστερα από πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με φορείς της πόλης, προκειμένου να συζητηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τους παρευρισκομένους να καταλήγουν ότι γίνεται «τσουβάλιασμα», θα πρέπει να αποσυρθεί και να τεθεί σε διαβούλευση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης, υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένη η διαφορετική φορολογική μεταχείριση αυτοαπασχολουμένων – μισθωτών, ενώ ειδικά για τους δικηγόρους, παρατήρησε ότι υπάρχουν περίοδοι (διάστημα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων) που ούτε εργάζονται ούτε αμείβονται. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν αμοιβές για τις υπερωρίες τους.
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης, ανέφερε ότι υπήρξε αιφνιδιασμός με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις αλλαγές να είναι πολλές, κάτι που δείχνει αποτυχία του συστήματος. Επίσης, έκανε λόγο για «τσουβαλοποίηση», χαρακτηρίζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο άδικο. Κατά τον κ. Κρανιώτη, έπρεπε να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, καθώς ένας επαγγελματίας της Καλαμάτας και γενικότερα της επαρχίας δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν των Αθηνών. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, να έρθει σε επικοινωνία με τους παραγωγικούς φορείς και στη συνέχεια να τεθεί σε διαβούλευση.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι όλοι φοροφυγάδες. Δέχθηκε, δε, ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και θα πρέπει να γίνει βελτίωση όλου του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά όχι εστιασμένα στο συγκεκριμένο θέμα. Κατά τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους, ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, ώστε από κοινού να προκύψει ένα σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς μέχρι σήμερα ανά δύο χρόνια αλλάζουν οι φορολογικοί νόμοι. Κλείνοντας κάλεσε τα μέλη της Ομοσπονδίας να παρευρεθούν στην αποψινή συνέλευση, καθώς και στις 22 Νοεμβρίου στην κινητοποίηση της Αθήνας.
Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας ο πρόεδρος Γιώργος Εγγλέζος είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γυρίζει χρόνια πίσω την οικονομία, γι’ αυτό και ο εμπορικός κόσμος της πόλης είναι κάθετα αντίθετος. Εκτίμησε, δε, ότι το κράτος μπορεί να βρει τους μηχανισμούς για να μη δημιουργεί ανισότητες, συμφωνώντας με τον κ. Κρανιώτη ότι δε γίνεται όλοι να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, ενώ ζήτησε επίσης να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Κλείνοντας, υποστήριξε ότι δε γίνεται καταστολή της φοροδιαφυγής αν δε μειωθούν οι φόροι: «Οι φόροι πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο, σε επίπεδα βέβαια που το κράτος θα μπορεί να ανταποκριθεί».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, Βασίλης Παπαευσταθίου, τόνισε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα καταδεικνύουν την αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο φοροελεγκτικό μηχανισμό για να εισπράττει τα νόμιμα, επιβαρύνοντας έτσι κατάφωρα άδικα όσους τηρούν τα νόμιμα.
Επίσης, υποστήριξε ότι με το νέο νομοσχέδιο δημιουργούνται δύο ταχυτήτων επιστήμονες και με τη σειρά του ζήτησε να αποσυρθεί και να γίνει διαβούλευση