Η Πελοπόννησος στη νέα εποχή διαχείρισης απορριμμάτων

Ως πρότυπη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων χαρακτηρίζεται αυτή της Παλαιοχούνης στην Αρκαδία που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα ακόμα ορόσημο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με πολλαπλά οφέλη. Η σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων των δομών της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση αναπληρωτής Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λοιπών εκπροσώπων και πλήθος αιρετών του τόπου.

Πλέον στην Πελοπόννησο το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί παρελθόν χάρη στη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Παλαιοχούνη, Καλλιρόη, Σκάλα και των δυο σταθμών μεταφόρτωσης σε Αργις και Σπαθοβούνι για τους 26 Δήμους της Περιφέρειας. Το έργο αγγίζει τα 167 εκατομμύρια ευρώ και λειτουργεί σύμφωνα με τους επιταγές της κυκλικής οικονομίας με ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά. Στη ομάδα της Παλαιόχουνης παράγεται πράσινη ενέργεια που εξυπηρετεί 6.000 νοικοκυριά.

«Την αναβάθμιση της καθαριότητας θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της καθημερινότητας» δήλωσε αρχικά ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον απερχόμενο περιφερειάρχη για την επίλυση όπως είπε ενός πολύ σημαντικού προβλήματος.

 «Έχει δίκιο ο περιφερειάρχης να θυμάμαι την επίσκεψή μου απ’ όταν ήμουν υπεύθυνος για τα περιβαλλοντικά θέματα στη ΝΔ. θερμά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα, που σφράγισε την θητεία του με την επίλυση ενός ζητήματος που ταλανίζει για χρόνια την περιοχή. Τώρα η σκυτάλη περνά στο νέο Περιφερειάρχη και είμαι σίγουρος πως θα βάλει το δικό του λιθαράκι. Ο καθαρός αέρας δεν ξεχωρίζει παρατάξεις όπως και η τιμή του ρεύματος, αλλά και η εικόνα των βρώμικων πόλεων που ήταν ντροπή για όλους μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε δε και στο οικονομικό όφελος «πέρα από τα πρόστιμα», ενώ επεσήμανε την «σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση που φέρνει η κυκλική οικονομία. Τα απορρίμματα μπορεί να είναι πλούτος επιστρέφοντας την υπεραπόδοση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς. Ενώ χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, μια ακόμη όψη αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού». οι ευρωπαϊκοί πόροι ανέρχονται σε 65 εκατομμύρια ευρώ και όπως είπε συνολικά θα διατεθούν  600 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα.

«Είναι πολιτική της κυβέρνησης οι ΣΔΙΤ» είπε και έκανε ειδική μνεία στο πρόσωπο του Μανώλη Γραφάκου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά «ξεκλείδωσε πολλά έρχονται που βρίσκονταν εν υπνώσει. Ξεπέρασε στερεότυπα». Η σημασία της διαλογής στην πηγή είναι μεγάλη και χαρακτήρισε προτεραιότητα της περιφέρειας «να κάνουμε αυτό που προσπαθούμε, ένα άλμα μεγαλύτερο και να γίνουμε πρωταγωνιστές».

Written by