Ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα

Τα συνολικότερα προβλήματα των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποτελέσουν το μοναδικό θέμα ειδικής συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, στο εν λόγω ψήφισμα επισημαίνεται: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στη συνεδρίασή του της 1ης/11/2023, αφού έλαβε υπόψη τις δίκαιες διαμαρτυρίες πολλών παραγωγών και κτηνοτρόφων σχετικά με τις πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης, ομόφωνα ψηφίζει:

1. Εκφράζει τη στήριξή του στις δίκαιες διαμαρτυρίες παραγωγών και κτηνοτρόφων σχετικά με την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης του 70% (στο 55%) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου κάποιοι δεν έλαβαν καθόλου ενίσχυση λόγω λαθών του γραφειοκρατικού μηχανισμού ή μεταβίβασης δικαιωμάτων και κάποιοι άλλοι πήραν μειωμένη ενίσχυση, πάλι λόγω λαθών.

2. Θεωρεί πως αν δεν υπάρξει η αναγκαία φροντίδα το μήνα Μάρτιο, οπότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της επιδότησης (45% – πρασίνισμα), θα συμβούν οι ίδιες αδικίες με τις συνακόλουθες διαμαρτυρίες των παραγωγών.

3. Υπενθυμίζει το έγγραφο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου (με ημερομηνία 23/2/2023) με το οποίο επισημαινόταν η ανάγκη ενημέρωσης, ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και προβλήματα κατά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

4. Ζητεί την αναδιοργάνωση, ενίσχυση και κινητοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να αρθούν άμεσα οι αδικίες και το σημαντικότερο: να μη χαθούν χρήματα από το χειμαζόμενο πρωτογενή τομέα.

5. Αποφασίζει να συνεδριάσει στις 13/11/ 2023 με αντικείμενο τα συνολικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Το ψήφισμα αυτό να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στους αρμόδιους φορείς”.

Written by