Ανά δεκαήμερο οι αγοραπωλησίες και οι τιμές στη Μεσσηνία

Το πρώτο βυτίο της φετινής χρονιάς έφυγε με κατεύθυνση την Ιταλία, ανοίγοντας την αυλαία της νέας ελαιοκομικής περιόδου στα 9,25 ευρώ, τιμή περίπου διπλάσια από το περσινό άνοιγμα των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας και του συνεταιρισμού τους, που παραδοσιακά σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν με το πρώτο συμβόλαιό τους.

Η οργάνωση επέλεξε την καλύτερη μεταξύ των πέντε προσφορών που δέχθηκε, με τις υπόλοιπες να κινούνται σαφώς χαμηλότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φτάνοντας έως και τα 8,60 ευρώ/κιλό, στοιχείο ενδεικτικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην αγορά.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων Στάθης Αναστασόπουλος, ερωτώμενος από το «Θάρρος», είπε ότι η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου θα είναι πολύ μειωμένη στη Μεσσηνία. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι στη Μεσσηνία έχουμε ποσοστά μείωσης της καρπόδεσης από 30 έως 60%.

«Αυτό το νούμερο λέει πάρα πολλά. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές που δεν θα έχουν τέτοιες μειώσεις, αλλά σε αρκετές περιοχές οι υπηρεσίες έχουν εκτιμήσει ότι η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 30% με 60%», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Υπενθυμίζουμε ότι η κακοκαιρία που εκδηλώθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έφερε, μεταξύ άλλων, έντονες χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της Τριφυλίας, οι οποίες χτύπησαν τα ελαιόδεντρα λίγο πριν από τη συγκομιδή, καθώς και θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και πατάτας.

Μάλιστα, στα προβλήματα με την ελαιοσυγκομιδή αναφέρθηκε και ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας. «Θα υπάρξει μια μείωση στην περιοχή και, επειδή οι τιμές είναι καλές και το λάδι έχει ζήτηση, αυτό έχει και οικονομική σημασία», αναφέρει. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε, σημαντικές ζημιές στις ελιές από τη χαλαζόπτωση καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων.

«Στις περιοχές αυτές, οι ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση ήταν σημαντικές σε μεγάλη έκταση. Δεν αφορούν μόνο την καρπόπτωση, αλλά και τον ελαιόκαρπο που μένει πάνω στο δέντρο και είναι χτυπημένος, διότι έτσι θα έχουμε σήψη του καρπού και υποβάθμιση της ποιότητας», εξηγεί, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για περιοχές που είχαν παραγωγή, κυρίως κορωνέικης ποικιλίας, η οποία βρίσκεται κοντά στη συγκομιδή.

Πριν από τη χαλαζόπτωση, η εκτίμηση για την παραγωγή της Τριφυλίας ήταν κοντά στους 22.000 τόνους, «που σήμαινε ότι ήμασταν από τις περιοχές που είχαμε παραγωγή», διευκρινίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού η μείωση από πέρυσι υπολογιζόταν στο 30%.

«Μπορεί η μείωση από τη χαλαζόπτωση να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά και μια μείωση της τάξεως του 2%-5% είναι πολύ υψηλή για τα νούμερα που μιλάμε για την περιοχή» προσθέτει, ώσπου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς το προσεχές διάστημα.

Στο 40% θα πέσει, πλέον, η φετινή παραγωγή των Γαργαλιάνων σε σύγκριση με μια καλή χρονιά, όπως εκτιμά ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας», που εδρεύει στην περιοχή. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που μεταφέρει ο ίδιος, από τη χαλαζόπτωση έχει χαθεί ένα 20% του λαδιού που θα έβγαινε, ποσοστό που συντελεί στις ήδη μειωμένες, μέχρι πρότινος, εκτιμήσεις για την περιοχή, ενώ το ξεκίνημα των συγκομιδών αναμενόταν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Σε ό,τι αφορά τις περσινές ποσότητες που έχουν απομείνει στην περιοχή, γίνονται πράξεις αυτή την περίοδο, αλλά με μειωμένες τιμές, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι η τιμή τώρα είναι περίπου 1 ευρώ κάτω από το επίπεδο του καλοκαιριού.

Οι έμποροι, για να πάρουν λάδι από τους παραγωγούς της περιοχής, προσφέρουν περίπου 7,50-7,70 ευρώ. Παράλληλα, ένα ακόμη ζήτημα που φρενάρει τη διάθεση των ποσοτήτων, οι οποίες έχουν απομείνει, είναι η αλλαγή που έχει γίνει ως προς τη νομοθεσία, αναφορικά με τα επιτρεπτά όρια υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν.

Written by