Η «ακτινογραφία» των εκλογών στην Πελοπόννησο

Είναι εκτεταμένο φαινόμενο και καταγράφεται τόσο στις πέντε περιπτώσεις ήττας όσο ακόμη και στη μία νίκη –στην Πελοπόννησο– για να περάσει απαρατήρητο από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος: σε επίπεδο περιφερειών μειώθηκε θεαματικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής ο αριθμός των «γαλάζιων» ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν τα πρόσωπα που επισήμως υποστήριξε η Ν.Δ.

Αυτό, μάλιστα, συνέβη ακόμη και σε εκείνες τις αναμετρήσεις όπου το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής «έδειχνε» πως η δεύτερη κάλπη θα ήταν ντέρμπι και συνεπώς κάθε ψήφος θα ήταν απαραίτητη, δείχνοντας πως μεταξύ α΄ και β΄ γύρου επικράτησε «χαλαρότητα» αναντίστοιχη με τον πολιτικό χαρακτήρα που είχε δώσει στην αναμέτρηση το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, οι «αντίπαλοι» των υποψηφίων της Ν.Δ., αντάρτες και μη, εμφανίστηκαν στον β΄ γύρο να συσπειρώνουν ευρύτερα ακροατήρια.

Η σύγκριση των απόλυτων αριθμών των ψήφων είναι αποκαλυπτική, καθώς δείχνει ότι αναλόγως του πληθυσμού σε κάθε μία από τις περιφέρειες καταγράφηκε απροθυμία, που κυμαινόταν από 5.000 έως και λίγο πάνω από 50.000 ψηφοφόρους να επαναλάβουν για δεύτερη Κυριακή τη στήριξή τους στον επίσημο υποψήφιο.

Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο αντίπαλοι ήταν ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Δημήτρης Πτωχός και ο αντάρτης προερχόμενος από τη «γαλάζια» παράταξη Πέτρος Τατούλης.

 Στον πρώτο γύρο ο κ. Πτωχός απέκτησε σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του με 143.309 ψήφους, αφού τον απερχόμενο περιφερειάρχη στήριξαν μόνο 107.136 ψηφοφόροι. Στη δεύτερη Κυριακή, ωστόσο, ο κ. Πτωχός έχασε σε σχέση με τον πρώτο γύρο 33.908 ψηφοφόρους (έναντι μόνο 9.217 που έφυγαν από την κάλπη του κ. Τατούλη), με αποτέλεσμα η τελική νίκη να είναι κάπως περισσότερο αγχωτική για τον επίσημο υποψήφιο: 109.401 έναντι 97.919 ψήφων.

 Η γενικότερη εικόνα για την περιφέρεια αυτή συμπληρώνεται από το γεγονός ότι ήταν η δεύτερη (μεταξύ των έξι του β΄ γύρου) σε γενικό ποσοστό αποχής, καθώς ανήλθε στο 67,04%.

Written by