Το αγουρέλαιο της Μαυροελιάς έχει πολλές προοπτικές στην αγορά
Εκδήλωση για τη συγκομιδή της ποικιλίας μαυρολιάς πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών “Νηλέας”, στο πλαίσιο του “Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο” την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη Χώρα.
Την πρώτη μέρα έγινε εκπαιδευτική δράση με τη συμμετοχή μαθητών από τρία Δημοτικά Σχολεία (δύο από τη Χώρα και ένα από την Καλαμάτα), με σκοπό να έρθει η νέα γενιά κοντά στον παραδοσιακό ελαιώνα και την καλλιέργεια της ελιάς, το ελαιόλαδο, το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου) ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη της μαυρολιάς, τοπικής ποικιλίας, αλλά υποτιμημένης από το ευρύ κοινό.
Η μαυρολιά είναι μια μοναδική, αρχέγονη ποικιλία της Μεσσηνίας, που έχει διαμορφώσει καταλυτικά την ελαιοκομική ταυτότητα και το ανάγλυφο της περιοχής (Χώρα – Αμπελόφυτο – Πύργος – Μουζάκι – Ρωμανού – Πετροχώρι – Κορυφάσιο – Πλάτανος – Μυρσυνοχώρι – Μεταμόρφωση).
Συγκεκριμένα, στην προαναφερθείσα ζώνη η καλλιέργεια της μαυρολιάς αντιστοιχεί περίπου στο 30-40% της συνολικής καλλιέργειας ελαιοδέντρων. Πρόκειται για την αρχαιότερη γηγενή και πρωιμότερη ποικιλία της περιοχής (αναφέρεται και ως χωραΐτικη), ο καρπός της οποίας συλλέγεται από το Σεπτέμβριο.
Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών “Νηλέας”, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι “το Oliday είναι μια εκδήλωση που έχουμε στόχο να την κάνουμε κάθε χρόνο. Θέλουμε να συνδέσουμε το περιβάλλον με το ελαιόλαδο και τον πολιτισμό της περιοχής. Προσπαθούμε να αναδείξουμε ένα νέο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας που να είναι βιώσιμο και να συνδέεται με το τοπικό προϊόν και τον αγροτουρισμό της περιοχής.
Οι μαθητές των σχολείων φάνηκαν πολύ ενθουσιασμένοι από την παρουσίαση. Θέλουμε να αναδείξουμε την ποικιλία της μαυρολιάς. Φέτος είχαμε μόνο ένα δείγμα ελαιολάδου, αλλά από τον επόμενο χρόνο θα έχουμε περισσότερα για να μπορέσουμε να συνθέσουμε το οργανοληπτικό προφίλ αυτής της αρχαίας ποικιλίας (έχουμε ενδείξεις ότι είναι από την εποχή της βασιλείας του Νέστορα).
Το αγουρέλαιο που παράγαμε είχε μια γλυκιά γεύση και φαίνεται ότι είναι ένα διαφορετικό ελαιόλαδο, που έχει προοπτικές στην αγορά. Στην περιοχή της Χώρας καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα με μαυρολιά. Αν βάλουμε με 80 κιλά το στρέμμα παραγωγή ελαιολάδου, έχουμε συνολικά 1.600 τόνους που μπορούμε να παράγουμε από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η συγκομιδή ξεκινά από το Σεπτέμβριο. Το ελαιόλαδο που θα παράγουμε από αυτή την ποικιλία μπορεί να βγαίνει στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Δηλαδή, θα είναι από τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς”.
Από την πλευρά του, ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και γευσιγνώστης ελαιολάδου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι “έγινε την περασμένη Τρίτη (26/9) η πρώτη ελαιοποίηση της πρώιμης ποικιλίας μαυρολιάς Μεσσηνίας. Κατά τη γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε είδαμε ότι σε αντίθεση με τις άλλες ποικιλίες, το αγουρέλαιο που παράχθηκε δεν είχε τη χαρακτηριστική πικράδα, αλλά γλυκιά γεύση”.