Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων

Το Messinia Terroirs Wine Festival, το πρώτο φεστιβάλ που στηρίζει τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς, έρχεται σε ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στον πολυχώρο Navarino Agora από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.

Η αμπελουργία και η οινοποίηση για την Μεσσηνία είναι μια κληρονομιά αιώνων. Ήδη από τη μυκηναϊκή περίοδο, οι πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β´ και τα ευρήματα ανασκαφών στο ανάκτορο της Πύλου, όπως κύπελλα και πίθοι, μαρτυρούν τη σημασία που είχε το κρασί στην οικονομία και την κοινωνική ζωή. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το όρος Εύα, στην καρδιά της Μεσσηνίας, πήρε το όνομά του από το επιφώνημα ευοί (εβίβα) του διονυσιακού θιάσου.

Το φεστιβάλ αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.

 Ο χώρος του Navarino Agora θα γεμίσει με οινοπαραγωγούς και οινόφιλους, επισκέπτες ή ταξιδιώτες που θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Μεσσηνίας. Μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν ένα masterclass από τον διακεκριμένο sommelier Νικόλα Γιαννόπουλο, ο οποίος βάζει στο ίδιο τραπέζι γευσιγνωσίας σπουδαίες ετικέτες από διεθνείς ποικιλίες μαζί με ελληνικά κρασιά που έχουν παραχθεί από τις ίδιες ποικιλίες, καλλιεργημένες στο μεσσηνιακό τερουάρ.

Ακόμα θα γίνουν σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους. Σε συνεργασία με τον Δαναό θα προβληθεί η ταινία, Bottle Shock σε open air cinema και θα υπάρχει live μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα delicatessen της Navarino Agora θα συμμετέχουν με ειδικές προσφορές, ιδιαίτερα μενού και τοπικά εδέσματα, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τα κρασιά των παραγωγών, ολοκληρώνοντας τη γευστική, γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία του Messinia Terroirs Wine Festival.

Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στη Navarino Agora-3

Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν είναι: 1. Navarino Vineyards, 2. Panagiotopoulos Wines, 3. Οινοποιείο Νέστωρ, 4. Οινοποιία Ψαρούλη, 5. Κτήμα Δερέσκου, 6. Astir X (Ξυγκώρος), 7. Lacules Estate, 8. Οινοποιείο Γκότση, 9. Πατσούρος Κωνσταντίνος – Οινεμπορική Τριφυλίας, 10. BIOVIN – Tsavolakis Wines.

Written by