Κανένα έργο δεν αντιμετωπίζει ακραίας έντασης φαινόμενα

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις ενέργειες οι οποίες στο πλαίσιο της Πολιτικής Προτασίας έχουν ήδη γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάθε μία από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών, συγκάλεσε  ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Στην εν λόγω σύσκεψη, με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων από τις 5 Π.Ε. και την έδρα, εξετάστηκε αναλυτικά η κατάσταση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και διαπιστώθηκε ότι αναλογικά με τις χρηματοδοτήσεις που είχε στη διάθεσή της η Περιφέρεια, έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο όσον αφορά σε προληπτικές ενέργειες πολιτικής προστασίας, με παρεμβάσεις στα πλέον επικίνδυνα σημεία κάθε Ενότητας.

“Υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων, σε πολλά σημεία του οποίου έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις, με σκοπό να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις από μεσαίας ή ισχυρής έντασης φαινόμενα” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας μετά τη σύσκεψη.

“Είμαστε σε ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση” τόνισε ο Π. Νίκας, ο οποίος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως κανένα έργο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακραίας έντασης φαινόμενα, προσθέτοντας ότι αν εκδηλωθούν τέτοια, θα συγκαλείται αμέσως το ΣΟΠΠ της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάλεσε τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να επικοινωνήσουν άμεσα με τους δημάρχους στην κάθε Π.Ε., προκειμένου οι δήμοι να προβούν -όπου δεν το έχουν κάνει ήδη- σε παρεμβάσεις, όπου αυτές χρειάζονται, στις εντός σχεδίου πόλης περιοχές.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε απόφαση που αφορά στη λήψη μέτρων πρόληψης για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων καθώς και των συνεπειών τους, στην περιοχή Ζευγολατιού Νιοχωρίου του Δήμου Τρίπολης.

Η συγκεκριμένη απόφαση συμφωνήθηκε κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης την περασμένη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Κατά την εν λόγω σύσκεψη – στην οποία μετείχαν επίσης οι πρόεδροι του Ζευγολατιού και του Νεοχωρίου- συζητήθηκαν οι προληπτικές ενέργειες αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων στο οροπέδιο της Τρίπολης, ιδίως στην περιοχή Ζευγολατιού και Μαντινείας όπου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σταμάτησε το εκεί υλοποιούμενο από την Περιφέρεια έργο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Η απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου προβλέπει την μίσθωση μηχανημάτων έργου και βαρέων οχημάτων που θα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα στην πιο πάνω περιοχή. Τα εν λόγω μηχανήματα, εξ άλλου, θα προβούν σε ενδελεχείς καθαρισμούς όλων των τάφρων που υπάρχουν, τις οποίες και θα διευρύνουν όπου αυτό είναι δυνατό.

Written by