Με… πληγές η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία

Την εικόνα που καταγράφεται μέχρι στιγμής στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε ελαιόδεντρα και αμπέλια έδωσαν στην «Ύπαιθρο Χώρα» οι υπεύθυνοι των ΔΑΟΚ σε Τριφυλία και Μεσσηνία.

Για την παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, “υπάρχει μειωμένη παραγωγή που οφείλεται στην ακαρπία και φθάνει στο 30%, όμως η ποιότητα του ελαιοκάρπου μετά τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου είναι σε καλή κατάσταση”.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να επισημάνουμε ότι ελέγχεται ο δάκος και δεν υπάρχουν δακοπροσβολές. Όλα εξελίσσονται κανονικά και έχουμε καταλήξει στην εκτίμηση ότι θα έχουμε μία παραγωγή περίπου στους 22.000 τόνους ελαιόλαδο”.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν γίνει στα σταφύλια, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι “έχει γίνει μεγάλη ζημιά και από τον περονόσπορο και από τον καύσωνα. Υπήρξαν όμως και παραγωγοί που δεν ζημιώθηκαν, γιατί έκαναν συστηματική και ολοκληρωμένη φυτοπροστασία. Υπάρχουν ζημιές και στα κρασοστάφυλα”.

Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η Ευσταθία Γεωργακοπούλου σημείωσε για το ίδιο θέμα: “Κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή, υπολογίζουμε ότι η ζημιά που έχει γίνει θα είναι της τάξης του 50%. Η ζημία έγινε κυρίως από τον περονόσπορο και από την παρατεταμένη ξηρασία που προκάλεσαν οι καύσωνες”.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, η κα Γεωργακοπούλου ανέφερε ότι “η ζημιά στο παραγόμενο ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει το 30%. Η συνολική παραγωγή δηλαδή θα είναι της τάξης των 24.000 περίπου τόνων. Αυτή η εξέλιξη σίγουρα διαφέρει από την αρχική εκτίμηση που υπήρχε”.

Written by