Ράλι ακρίβειας στην τιμή του ψωμιού

Οι επικείμενες νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών, του ρεύματος και των καυσίμων, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των αρτοποιείων της γειτονιάς είναι το αντικείμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι Βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «παρά την μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ αναμένονται νέες εκρηκτικές αυξήσεις το επόμενο διάστημα». «Την ίδια στιγμή η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις πρώτες θέσεις ακρίβειας καυσίμων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, γεγονός που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία συνολικότερα» συνεχίζουν.

«Στο πλαίσιο αυτό», τονίζουν οι Βουλευτές, «ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εκτίναξη των τιμών στα άλευρα που σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος ανέρχεται έως και στο 10%. Αύξηση που, όπως επισημαίνουν, δεν αντιστοιχεί στις τιμές αρχικής προμήθειας των σιτηρών από τις αλευροβιομηχανίες».

«Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία της γειτονιάς από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος μη διαχωρισμού των προϊόντων αρτοποιίας που δεν αποτελούν φρέσκο άρτο, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα του κλάδου» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν ότι «πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο κλάδος παρουσιάζει μικρότερο τζίρο, μικρότερο όγκο πωλήσεων και ζημίες. Σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ενισχύονται περαιτέρω από τα μέτρα της κυβέρνησης. Μέτρα όπως το MarketPass και το Καλάθι του Νοικοκυριού αλλά και οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες αρτοβιομηχανίας ώστε να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και να συμπιέζουν περαιτέρω το μερίδιο των μικρών αρτοποιείων στην αγορά».

Ο Αλ. Χαρίτσης και οι 27 συνυπογράφοντες Βουλευτές καταλήγουν τονίζοντας ότι  «με τον κίνδυνο νέων λουκέτων στο 30% των επαγγελματιών του κλάδου, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα με την ενεργοποίηση των ελεγκτικών της μηχανισμών και την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να πατάξει την απροκάλυπτη κερδοσκοπία και να φρενάρει την ακρίβεια».

Written by