«Επερχόμενος κίνδυνος στη δημόσια υγεία»

Τον κώδωνα για «άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας» -μετά τις τεράστιες καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel- κρούει η Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι η «ευθύνη της κυβέρνησης για τον επερχόμενο κίνδυνο στη δημόσια υγεία είναι τεράστια».

Όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «οι κίνδυνοι αυτοί θα προκύψουν από την καταστροφή του δικτύου υδροδότησης στους περισσότερους δήμους της χώρας, τη διαρροή χημικών ουσιών, τις χιλιάδες νεκρών ζώων, ακόμα και τρωκτικών, και την επακόλουθη ρύπανση ακόμα και του υδροφόρου ορίζοντα.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, πνευμονολογικών και δερματικών λοιμώξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και νόσων που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Θεσσαλίας».

Η Αθηνά Λινού καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη της κυβέρνησης για τον επερχόμενο κίνδυνο στη δημόσια υγεία είναι τεράστια» και διερωτάται αν: «Άραγε την κατανοούν οι υπεύθυνοι και αν ναι, προτίθενται να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά και επαρκή μέτρα προστασίας;».

Written by