Ο Μίκης έγραψε μουσική γεμάτη Ελλάδα που μας ανέβασε πολύ ψηλότερα   

    

“Ως έκφραση χρέους και ευθύνης απέναντι στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, στηρίξαμε ως περιφερειακή Αρχή -και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τις δράσεις του Μουσείου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ‘Αρκαδίες Ζάτουνα’ ώστε η ζωή και το έργο του να παραμείνουν ζωντανά”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον σύντομο χαιρετισμό του, το βράδυ χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στη Ζάτουνα, κατά την δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη “Αρκαδίες Ζάτουνα”, που διοργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου Ελληνα συνθέτη, ο οποίος είχε εκτοπιστεί από την δικτατορία στο χωριό αυτό της Γορτυνίας.

Διοργανωτής ήταν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο Οι φίλοι της Μουσικής, ενώ τις εκδηλώσεις -στις οποίες συμμετείχε και το Ίδρυμα Γρηγόρης Λαμπράκης- στήριξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

“Ως έκφραση χρέους και ευθύνης απέναντι στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, ως περιφερειακή Αρχή στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τις δράσεις, ώστε η ζωή και το έργο του να παραμείνουν ζωντανά, μέσα από το Μουσείο, την ψηφιοποίηση του αρχείου του αλλά και άλλες δράσεις” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ειδικότερα -και συνεχίζοντας υπογράμμισε:

“Τέτοιοι Έλληνες παρουσιάζονται αραιά και πού μέσα στο χρόνο και τιμούν τη χώρα μας. Ο Μίκης έγραψε μουσική που αγαπήθηκε και κέρδισε την παγκόσμια κοινότητα, μια μουσική γεμάτη Ελλάδα που ανέβασε την πατρίδα μας πολύ ψηλότερα, όχι ‘λίγο ψηλότερα’.

Εκτός από μουσικός, ήταν και μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα που κατόρθωσε να προσεγγίζει ανθρώπους με διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο και πεποιθήσεις.

Ο Μίκης ήταν όμως και ένας άνθρωπος του πνεύματος, αγωνιστής, άνθρωπος που αγαπούσε την ελευθερία και ας αναρωτηθούμε πόσο αναγκαίος είναι ο ελεύθερος λόγος των πνευματικών ανθρώπων σήμερα, όπου τα πάντα σχεδόν ελέγχονται -με τα μέσα ενημέρωσης, σχεδόν στο σύνολό τους, να λένε τα ίδια, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το χρήμα κυριαρχούν ως προς την επιβολή απόψεων και επιλογών.

Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης προσέφερε πολλά στην πατρίδα και τον τόπο μας. Το Μουσείο δεν αρκεί, η μνήμη του Μίκη πρέπει να παραμείνει ζωντανή και η ζωή του να διδάσκεται σε κάθε σχολειό της Ελλάδας. Θέλω να πιστεύω ότι όπως η περιφερειακή μας Αρχή στήριξε τις δράσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη, το Μουσείο και εν γένει τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ στη μνήμη του, έτσι και αυτή που θα έλθει θα συνεχίσει να τα στηρίζει. Καθώς εμπεριέχουν μεγάλη πνευματική διάσταση αλλά και αναπτυξιακή προοπτική, για την Πελοπόννησο, την Αρκαδία, την Γορτυνία και τη Ζάτουνα” κατέληξε ο περιφερειάρχης, προς τον οποίον οι διοργανωτές προσέφεραν, τιμώντας τον, μια συλλεκτική σημαία με τη μορφή του Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη της αναγνώρισης της σημαντικής βοήθειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Π. Νίκα.

Written by