Με όπλο την ποιότητα κερδίζει τις αγορές του κόσμου

Το αποξηραμένο σύκο, είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερες δυνατότητες, καθώς σχεδόν το 80 με 90% της παραγωγής, που προέρχεται από μοναδικές ποικιλίες, «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές του κόσμου από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ λίγες είναι οι ποσότητες (περί τους 500 τόνους), που απορροφώνται από την εγχώρια αγορά. Παράλληλα, οι καλές και σταθερές συνεργασίες, που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζουν μια καλή τιμή για το προϊόν και ένα καλό αγροτικό εισόδημα.

Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την τελική εικόνα των παραγόμενων σύκων, καθώς οι παραγωγοί ελπίζουν να έχουν σύμμαχο τον καιρό και να ολοκληρωθεί η συγκομιδή χωρίς προβλήματα.

Αυτή την περίοδο η συγκομιδή στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας και της Εύβοιας είναι σε εξέλιξη, καθώς οι παραγωγές είναι όψιμες κατά 10 με 15 ημέρες, ενώ οι παραλαβές αναμένεται να ολοκληρωθούν στα απεντομωτήρια των Συνεταιρισμών μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Όψιμη κατά 15 ημέρες είναι η φετινή παραγωγή και στη Μεσσηνία, η οποία παρουσιάζει κάποια προβλήματα λόγω του καύσωνα του Αυγούστου. Όμως επειδή το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλής εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η παραγωγή. Πάντως, τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής εμφανίζεται μειωμένη η παραγωγή, καθώς η συκιά αγαπά την υγρασία και οι καύσωνες δημιουργούν προβλήματα.

Η συγκέντρωση των ποσοτήτων έχει ξεκινήσει στη Λακωνία, ενώ στη συγκομιδή μπαίνει και η Μεσσηνία. «Περιμένουμε τις ποσότητες για να ξεκινήσει η τυποποίηση και οι πρώτες εξαγωγές», λέει στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Συκική” Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν τα απεντομωτήρια της Συκικής για να παραλάβουν τη φετινή σοδειά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν και οι τιμές για κάθε ποιότητα, οι οποίες όπως επισημαίνει ο πρόεδρος «ελπίζουμε να είναι αυξημένες».

Πέρσι η παραγωγή στην περιοχή έφρασε τους 2.000 τόνους, ενώ πάνω από το 90% εξάγεται. “Βασικοί μας πελάτες είναι η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία και χώρες της Ευρώπης. Όμως επειδή δεν έχουμε αρκετές ποσότητες, δίνουμε λιγότερα για να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάσουμε αγορές”, επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Εκφράζει δε την ανάγκη για την υλοποίηση έργων υποδομής, που θα κρατήσουν ζωντανή την καλλιέργεια: “Το σύκο είναι ένα προϊόν εξαγώγιμο, φέρνει συνάλλαγμα καθώς φεύγει πάνω από το 90% των ποσοτήτων. Κάποιες καλλιέργειες που είναι δυναμικές και εξαγώγιμες πρέπει να τις βλέπουμε με θετικό μάτι και να βοηθηθούν”.

Written by