Χαριστική η βολή με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής

Σε δύσκολα μονοπάτια κινείται η κορινθιακή σταφίδα, καθώς τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι τιμές είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ οι καλλιεργητές ζητούν μέτρα για την επιβίωση τους αλλά και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Χαλανδρινού, κυμαίνονται στα 0,70 ευρώ/κιλό, ενώ το κόστος καλλιέργειας της σταφίδας είναι στα 1,20 με ένα 1,40 ευρώ/κιλό, κόστος το οποίο συνεχώς ανεβαίνει.

«Για  άλλη μια χρόνια μας άφησαν στο έλεος των έμπορων και του καιρού χωρίς καμία στήριξη τελειώνοντας έτσι ένα ιστορικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία του τόπου μας τη σταφίδα», επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χαλανδρινού, περιγράφοντας ότι φέτος οι βροχές του Μαΐου – Ιουνίου και ο καύσωνας του Ιουλίου έδωσαν τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες με ζημίες, που κυμαίνονται από το 60% και φτάνοντας σε ορισμένα κτήματα και το 100%.

Παράλληλα, μεγάλες ήταν οι αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τις διαφορές μυκητολογικές ασθένειες που δημιούργησαν οι  βροχοπτώσεις, ενώ όπως αναφέρουν, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τον περονόσπορο.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την περσινή σοδειά, γεγονός που οδήγησε στην εκρίζωση αρκετών στρεμμάτων και την εγκατάλειψή τους. «Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αν δεν στηριχτεί τελειώνει», προειδοποιούν. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Χορτάσαμε συσκέψεις, επερωτήσεις, υποσχέσεις που κάθε φορά κατέληγαν σε ψίχουλα. Τρία χρόνια τώρα χωρίς ίχνος ντροπής κοροϊδεύουν τους σταφιδοπαραγωγούς», τονίζουν οι παραγωγοί, σημειώνοντας ότι «μόνο μας όπλο είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας, καθώς αυτά τα ψίχουλα που δόθηκαν, δόθηκαν ύστερα από την πίεση των αγώνων και των τρακτέρ».

Written by