Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές στη Μεσσηνία

Δύο θάνατοι ασθενών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των συγγενών τους, οφείλονται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου.

Την Τρίτη στην Κω μία 63χρονη γυναίκα πέθανε στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Την Τετάρτη μία 19χρονη έγκυος έχασε τη ζωή της, περιμένοντας το ΕΚΑΒ να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ ειδικά για τη δεύτερη διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, ώστε να αποδειχθεί εάν όντως το ασθενοφόρο καθυστέρησε, αν οι συγγενείς άργησαν να το καλέσουν ή δεν έδωσαν σωστές πληροφορίες και άλλες λεπτομέρειες, ώστε αποδειχθεί αν η ευθύνη ανήκει στο ΕΚΑΒ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι γνωστό στους υπευθύνους ότι το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχομένο και λειτουργεί οριακά, με κάποιους υπαλλήλους να εργάζονται εκτός ορίου, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Τα προβλήματα υπολειτουργίας του ΕΚΑΒ είναι εμφανή και στη Μεσσηνία, ενώ, στο παρελθόν υπάρχουν πλήθος επερωτήσεων για τη βελτίωση της κατάστασης και πλήθος υποσχέσεων για την επίλυσή τους.

Ενδεικτικά, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου λειτουργεί μόνο η πρωινή βάρδια, στην Πύλο και τα Φιλιατρά τα προβλήματα είναι οξυμμένα, ενώ για την κάλυψη της Ανατολικής Πυλίας πρέπει να πάει ασθενοφόρο από την Καλαμάτα ή την Πύλο, αφήνοντας όμως ακάλυπτη την τελευταία.

Ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι και οι σοβαρές καθυστερήσεις που υπάρχουν στις ενδονοσοκομειακές διακομιδές, με τραγικά αποτελέσματα σε κάποια περιστατικά.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με την υπηρεσία του ΕΚΑΒ, μια και όποτε έγινε προσπάθεια να συλλέξουμε επίσημα αποτελέσματα, υποστήκαμε την…εκκωφαντική σιωπή των υπευθύνων.

Written by