Το… Άγιο Πνεύμα “δρόσισε” την Καλαμάτα

Οι διάφοροι που περίμεναν με… αγωνία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να επαληθευτούν οι προβλέψεις τους για προβλήματα με την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας, λόγω και της προσέλευσης χιλιάδων επισκεπτών, έπεσαν έξω.  Όχι μόνο οι υποδομές άντεξαν, αλλά δεν παρουσιάστηκε και κανένα πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση της πόλης, καθώς εντοπίστηκε μεγάλη ζημιά στη δεξαμενή του Πηδήματος, με τη Δημοτική Αρχή να καταφεύγει στην επιλογή εναλλακτικής λύσης για να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα.

Μάλιστα, με αφορμή το πρόβλημα υδροδότησης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού, προκειμένου να πλήξουν πολιτικά τη δημοτική αρχή της Καλαμάτας. Εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι όσοι επένδυσαν στη δημιουργία εντυπώσεων διαψεύστηκαν οικτρά.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του δήμου Καλαμάτας, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις που θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τις υποδομές υδροδότησης, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες, που αφορούν την οριστική λύση του προβλήματος.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει, με αφορμή την υδροδότηση της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου μετά την εμφάνιση των προβλημάτων υδροδότησης.

Για τα προβλήματα υδροδότησης υπήρξε πλήθος ανακοινώσεων τόσο από δημοτικές παρατάξεις, όσο και από κόμματα, όπου γινόταν αναφορά στην ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών, οι οποίες θα προλαμβάνουν το όποιο πρόβλημα στις υποδομές της πόλης και όχι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να…τρέχει πίσω από αυτές.

“Η πόλη της Καλαμάτας άντεξε. Είχαμε κανονικά νερό παντού, όλος ο Δήμος”. Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, χθες, με αφορμή την μεγάλη βλάβη που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δεξαμενή του Πηδήματος.

“Η υδροδότηση συνεχίστηκε κανονικά το τριήμερο. Όμως, συνεχίζει να υπάρχει πίεση στο κύκλωμα, η οποία για να μπορέσει να εκτονωθεί, ήδη κατασκευάζεται η μικρή δεξαμενή στο πλαίσιο της πρώτης εναλλακτικής λύσης και την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η δεύτερη εναλλακτική λύση με την ανοξείδωτη δεξαμενή έχει αρκετά αντικειμενικά προβλήματα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ανακατασκευής τμήματος της ίδιας της δεξαμενής.

Ήδη υπάρχουν επαφές και με το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και με εταιρείες προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση. “Το πρόβλημα της δεξαμενής που είναι τόσο πολύ κρίσιμο αυτό να γίνει, προσπαθούμε μέσα από τα υπουργεία,  μιλάμε με το υπουργείο Εσωτερικών, με το υπουργείο Υποδομών, με όλους ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση”, ενημέρωσε ο κ. Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο να μετατραπεί αυτή η κρίση σε ευκαιρία, λύνοντας ολιστικά το πρόβλημα υδροδότησης του Δήμου Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος, χθες το μεσημέρι, παρέστη στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ύδρευσης, όπου και υπήρξε ενημέρωση για την όλη κατάσταση, ενώ δόθηκαν και απαντήσεις όσον αφορά τη σοβαρότατη βλάβη που προκλήθηκε.

Χαρακτηριστικές -μεταξύ άλλων- οι αναφορές, πέραν των άλλων, του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Συνδέσμου Ύδρευσης, ότι η εν λόγω βλάβη ήταν αδύνατο να προβλεφθεί, καθώς και ότι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015 αφορούσαν άλλο σημείο (στο οποίο υπήρξε αποκατάσταση) και όχι το τμήμα της δεξαμενής που υποχώρησε.

Written by