Με τα δεδομένα του Μαΐου η ΝΔ. κερδίζει μία έδρα και την χάνει το ΠΑΣΟΚ

Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, που θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί, θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν με το σωστό αποτέλεσμα, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση 4ετίας, με ή χωρίς συνεργασίες.

Συγκεκριμένα, για τη Νέα Δημοκρατία το αρνητικότερο σενάριο είναι συνδυαστικό: πρώτον, να υπάρξει αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της μετά το «καθαρό αποτέλεσμα» των πρώτων εκλογών και να πέσει από το 40,7% που έλαβε στις 21 Μαΐου σε ποσοστό χαμηλότερο.

Υπάρχει, άλλωστε, και μια προσέγγιση που λέει πως στις εκλογές που έγιναν η Ν.Δ. έπιασε «ταβάνι» και δεν μπορεί να πάει παραπάνω, αλλά μόνο να μείνει στα ίδια ποσοστά ή να πέσει. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει κάποιο ποσοστό, η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Επιθυμία της Ν.Δ. είναι η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική και να μείνουν εκτός Βουλής και πάλι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το κόμμα Νίκη που έφθασαν στο κατώφλι της εισόδου στη Βουλή. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα είναι περίπου στο 37,5%, ποσοστό που ακόμη και με πτώση η Ν.Δ. θεωρείται βέβαιο πως θα το φθάσει.

Εάν όμως μικρότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή, τότε ανεβαίνει ο πήχυς και μαζί μπορεί να υπάρξουν οριακές καταστάσεις. Για κάθε μονάδα κόμματος που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει περίπου 0,3%.

Αυτό σημαίνει πως εάν μπουν δύο κόμματα επιπλέον και η Βουλή είναι επτακομματική, τότε ο πήχυς θα ανέβει στο 39,3% και με οκτώ κόμματα –κάτι που πάντως δεν φαίνεται πιθανό– τότε θα προσεγγίσει το 40%. Στις δύο ακραίες αυτές περιπτώσεις σημαίνει πως για τη Ν.Δ. υπάρχει ο κίνδυνος η αυτοδυναμία να χαθεί και να μην καταφέρει να πιάσει το όριο των 151 βουλευτών.

Συνεπώς, για την Πειραιώς ο διπλός στόχος δεν είναι μόνο να μην πέσει από τα ποσοστά της, αλλά να καταφέρει να αφοπλίσει τα μικρότερα κόμματα και να μην μπουν στη Βουλή. Ειδικά τη Νίκη, που κινείται σε πιο όμορο χώρο από την Πλεύση Ελευθερίας.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες στη Μεσσηνία με βάση τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου θα υπάρχουν μεταβολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει μία (1) επιπλέον έδρα, φτάνοντας στις τρεις (3), ενώ το κόμμα που θα απολέσει την έδρα του θα είναι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Φυσικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι κατανοητό ότι η κατάσταση θα αλλάξει άρδην, όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Χώρα.

Written by