Έναρξη με επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα

Για 9η φορά πραγματοποιείται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, με τη θεματολογία να είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά και πολύτιμη για όσους ασχολούνται με το ελαιόλαδο και την ελιά Καλαμών.

Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έγινε μια παρουσίαση των αξόνων που θα απασχολήσουν το Φεστιβάλ, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η ομιλία του Roberto Garcia Ruiz, καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Ισπανίας, χώρας της οποίας φέτος η παραγωγή επλήγη από την ξηρασία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος, έκανε γνωστό ότι ο διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων του ΕΜΠ, Ευάγγελος Χριστοφόρου, θα μιλήσει για το DNA του ελαιολάδου, το οποίο κατάφερε να καταγράψει, κάτι σημαντικό, όπως υποστήριξε. Κι αυτό, γιατί πλέον θα είναι εφικτό να γνωρίζει ο καταναλωτής από πού προέρχεται το ελαιόλαδο.

Ένα άλλο θέμα που ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος θέλησε να ανακοινώσει έχει να κάνει με την άρδευση των καλλιεργειών, ζήτημα που θα αναπτύξει ο γεωπόνος – ερευνητής Κώστας  Χαρτζουλάκης.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην Καλαμάτα θα βρεθούν και μέλη του ΕΟΤ, για να εξηγήσουν στους ελαιοτριβείς το πρόγραμμα επισκέψιμων ελαιοτριβείων και πώς τα δικά τους μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο.

Κλείνοντας, ενημέρωσε ότι και φέτος θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός γευσυγνωσίας, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα ελαιόλαδα.

Από την πλευρά του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος, είπε ότι το Φεστιβάλ έχει ήδη προσφέρει πολλά, ενώ θα προσφέρει κι άλλα φέτος.

Συμπλήρωσε δε, ότι είναι σημαντικό πλέον να συσχετίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου με το αποτύπωμα άνθρακα, αφού αυτό είναι ένα νέο ζήτημα, με την Περιφέρεια να συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς μπορεί η ελαιοκαλλιέργεια να συσχετιστεί με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Το δήμαρχο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου προς το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, αφού σε αυτό εξάγονται συμπεράσματα που βοηθούν στην παραγωγή του ελαιολάδου, τόσο ως προς την καλλιέργεια όσο και ως προ τη διάθεσή του, στοιχεία που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πόλη και στο νομό.

Κλείνοντας επισήμανε ότι μπορεί η φετινή χρονιά να ήταν καλή σε επίπεδο τιμών, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το μέλλον.

Τελευταίος μίλησε εκ μέρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο κ. Μενέλαος Κουτέλας. Όπως παρατήρησε, το συγκεκριμένο Φεστιβάλ βοηθά στη διεθνή αναγνώριση του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς Καλάμων, καλώντας όλους τους εμπλεκομένους με τα δύο αυτά προϊόντα να το παρακολουθήσουν.

Χαρακτήρισε, δε, το ελαιόλαδο για την περιοχή χρυσάφι που πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να φροντίσουμε να μη χάσει τη θέση του.

Written by