“Τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα!” Αυτό το μήνυμα βγήκε από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Καλαμάτα, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για την ιστορία του Εργατικού Κινήματος της Ελλάδας και για την εξέγερση των εργαζομένων στο λιμάνι της Καλαμάτας, το Μάη του 1934. Ήταν από τις λίγες εκείνες εκδηλώσεις που μέχρι να τελειώσουν σχεδόν κανείς δεν φεύγει, γιατί οι ομιλητές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και αγγίξει τα συναισθήματά του…

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς και το μέλος της διοίκησης του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Άρις Κτίστης

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο. Για την ιστορία του Εργατικού Κινήματος στην Ελλάδα μίλησε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Κατσορίδας. Για την εξέγερση των λιμενεργατών, μυλεργατών, φορτοεκφορτωτών στο λιμάνι, μίλησε η ιστορικός Ηρώ Δεληγιάννη.

Ο Δημήτρης Κατσορίδας παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι η πρώτη απεργία στην Ελλάδα έγινε στα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση από τυπογράφους ή ότι η πρώτη απεργία αστυφυλάκων στην Ευρώπη έγινε στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Μίλησε για τις περιόδους ακμής των εργατικών αγώνων, για τις διασπάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τις διώξεις, φυλακίσεις, ακόμη και δολοφονίες εργατών που συνδικαλίζονταν, για τις κρατικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα χρόνια σημείωσε ότι για να μπορέσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να προσελκύσουν τους εργαζόμενους πρέπει να βρουν σύγχρονους τρόπους προσέγγισης, διαφορετικά, τόνισε, κινδυνεύουν να χαθούν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα μέσα σε ένα βάθος χρόνου 150 χρόνων.

Παρατήρησε δε ότι δεν μπορεί να μην προβληματίζει το ότι τα αιτήματα για τα οποία αγωνίζονταν εργαζόμενοι πριν από πολλές δεκαετίες, όπως το οχτάωρο, οι συμβάσεις εργασίας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι δίκαιοι μισθοί, η καταβολή των δεδουλευμένων κ.ά έχουν επανέλθει ως αιτήματα και σήμερα, που σημαίνει ότι σοβαρές κατακτήσεις κινδυνεύουν να χαθούν.

Written by